Un membru CNA cere sprijinul lui Klaus Iohannis: „Starea în care se află presa din România a depășit de mult timp nivelul critic”

Un membru CNA cere sprijinul lui Klaus Iohannis: „Starea în care se află presa din România a depășit de mult timp nivelul critic”

Valentin Jucan spune că fără o „comunitate media” presa din România nu va supraviețui, iar manipularea informației se va face cu mare ușurință

„Consider că presa din România are nevoie de susținerea dumneavoastră în sensul implicării în crearea unei “Comunități media” care să ofere cadrul necesar susținerii și dezvoltării acesteia, pe termen lung, în folosul cetățenilor și cu respectarea valorilor europene și atlantice la care am aderat din credință, nu din oportunism. Starea în care se află presa din România a depășit de mult timp nivelul critic", spune Valentin Jucan, membru CNA, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi solicită să se implice în crearea unei “comunități media”.

Vă solicit sprijinul în crearea “Comunității media” formată din reprezentanții tuturor tipurilor de presă, organizații neguvernamentale specializate în domeniul presei, experți, care, în cel mai scurt timp, să pună la dispoziția noului legislativ soluții pentru susținerea presei, urmând ca ulterior să monitorizeze implementarea acestora", adaugă membrul CNA în scrisoarea transmisă şefului statului.

Manipularea de presă

"Contextul internațional și cel geopolitic regional în care se situează România ridică reale probleme presei, în ansamblul ei. Concret, presa românească este un bastion izolat în care valorile menționate mai înainte sunt încă susținute și promovate. Totuși, influențele politicilor estice sunt tot mai vizibile și acționează prin mecanisme tot mai sofisticate, greu de detectat la nivelul cetățeanului care nu este la curent cu metodele de manipulare a opiniei publice. Referendumul din Marea Britanie a dovedit cât de ușor este, prin intermediul unui anumit tip de presă, să poziționezi în dificultate o mare putere mondială.

În ciuda faptului că presa din țara noastră rezonează cu politicile care se regăsesc în construcția europeană și în parteneriatul cu Statele Unite, dificultățile pe care aceasta le traversează o pot îngenunchea. În egală măsură, actuala legislatură, aflată la final de mandat, a dovedit de nenumărate ori nu doar lipsă de expertiză dar și rea credință în raport cu o parte din presă."

Teme ale proiectului:

Introducerea în “Strategia Națională de apărare a țării pentru 2015 - 2019” a unui capitol distinct referitor la susținerea și securizarea presei, având în vedere noul context geopolitic;

Redactarea noului cadru de finanțare și fiscalizare a presei, pentru susținerea acesteia;

Redefinirea rolului și întărirea capacității de funcționare a Clubului Român de Presă;

Identificarea de soluții pentru susținerea presei scrise și a presei dedicate minorităților naționale;

Modificarea legii insolvenței în sensul introducerii procedurilor speciale pentru persoanele juridice care activează în domeniul presei;

Reforma televiziunii publice;

Reforma Consiliului Național al Audiovizualului – redefinirea rolului acestuia.