Un medicament-minune pentru combaterea cheliei. Costă câțiva lei pe zi

Un medicament-minune pentru combaterea cheliei. Costă câțiva lei pe zi sursa Photo 30051016 © Carolannefreeling | Dreamstime.com

Dermatologii specializați în căderea părului spun că ingredientul cheie dintr-un tratament mai vechi a funcționat și mai bine atunci când este administrat oral, în doză mică.

Reclamele sunt peste tot – la fel și afirmațiile umflate: șampoanele și tratamentele speciale, care costă uneori mii de dolari, vă vor face părul să crească. Dar mulți dermatologi specializați în căderea părului spun că majoritatea acestor produse nu funcționează.

„Există o gamă nesfârșită de remedii inutile pentru creșterea părului”, adesea la „cost semnificativ”, a spus dr. Brett King, dermatolog la Yale School of Medicine, citat de New  York Times. Cu toate acestea, a adăugat el, „deoarece oamenii sunt disperați, astfel de remedii pentru creșterea părului continuă să abundă”.

Dar există un tratament ieftin, spune el și alți dermatologi, care costă bănuți pe zi, care restabilește părul la mulți pacienți. Este minoxidil, un medicament vechi și binecunoscut pentru tratamentul cheliei, folosit însă într-un mod foarte diferit. În loc să fie aplicat direct pe scalp, este prescris în pastile cu doze foarte mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratament off-label

Deși un grup tot mai mare de dermatologi oferă pastile de minoxidil în doză mică, tratamentul rămâne relativ necunoscut pentru majoritatea pacienților și mulți medici. Nu a fost aprobat de Food and Drug Administration în acest scop și, prin urmare, este prescris off-label - o practică comună în dermatologie.

„Eu ne numesc bandiții off-label – un titlu pe care sunt mândru să îl port”, a spus dr. Adam Friedman, profesor și președinte de dermatologie la Universitatea George Washington. El a explicat că dermatologii au fost instruiți să înțeleagă cum funcționează medicamentele, ceea ce le permite să încerce medicamentele off-label. În dermatologie, este adesea clar dacă un tratament ajută. Se estompează o erupție cutanată sau nu?

Dr. Robert Swerlick, profesor și președinte al departamentului de dermatologie de la Emory University School of Medicine, a fost de acord. „Le spun oamenilor că majoritatea lucrurilor pe care le facem sunt off-label pentru că nu există nimic relevant pe etichetă”, a spus el. El a oferit o listă lungă de afecțiuni, inclusiv tulburări de pigmentare a pielii, tulburări inflamatorii ale pielii și mâncărime necruțătoare, pentru care tratamentele standard sunt off-label.

O spumă pentru creșterea părului

Minoxidilul, ingredientul activ din Rogaine, o loțiune sau spumă care se freacă pe scalp, a fost aprobat pentru bărbați în 1988, apoi pentru femei în 1992, iar acum este medicament generic. Utilizarea medicamentului ca tratament pentru creșterea părului a fost descoperită printr-un accident în urmă cu decenii. Pastilele cu doze mari de minoxidil erau folosite pentru a trata hipertensiunea arterială, dar pacienții au observat adesea că pastilele determină creșterea părului pe tot corpul lor. Așa că producătorul său a dezvoltat o loțiune de minoxidil – numită în cele din urmă Rogaine – și a obținut-o aprobarea pentru a crește părul pe capete chelie.

Dar dermatologii spun că loțiunea sau spuma nu sunt deosebit de eficiente pentru unii pacienți. Trebuie să ajungă pe scalp – iar părul îi sta în cale. Multe, în special femeile, încetează să-l folosească pentru că nu le place să lase substanța lipicioasă în păr.

Alții consideră că pur și simplu nu funcționează pentru ei. Minoxidilul trebuie transformat într-o formă activă de către enzimele sulfotransferaze care pot fi prezente sau nu în cantități suficiente în rădăcinile părului. Când medicamentul este luat pe cale orală, acesta este automat transformat într-o formă activă. Dar nu acesta a fost motivul pentru care au fost descoperite pastilele cu doze mici.

Descoperirea a avut loc tot din întâmplare în urmă cu 20 de ani

Dr. Rodney Sinclair, profesor de dermatologie la Universitatea din Melbourne din Australia, a avut o pacientă cu chelie. Părul de deasupra capului i se rățise și ura felul în care arăta. Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu majoritatea pacienților săi, Rogaine a avut efect pentru ea, dar a dezvoltat o erupție alergică pe scalp din cauza medicamentului. Totuși, dacă ar înceta să-l mai ia, părul i s-ar rări din nou.

„Așa că am rămas blocat”, a spus dr. Sinclair. „Pacientul a fost foarte motivat și singurul lucru pe care îl știam era că, dacă un pacient are o alergie la un medicament aplicat local, o modalitate de a desensibiliza este să administrăm doze foarte mici pe cale orală.”

Pentru a face asta, dr. Sinclair a încercat să taie pastilele de minoxidil în sferturi. Spre surprinderea lui, doza mică i-a făcut să crească părul, dar nu i-a afectat tensiunea arterială, scopul inițial al medicamentului cu doză mai mare.

Ulterior, a scăzut doza din ce în ce mai mult până a ajuns la doze eficiente de o patruzecime dintr-o pastilă și a început să prescrie medicamentul în mod obișnuit. Primul pacient încă mai ia.

La o întâlnire din Miami în 2015, dr. Sinclair a raportat că doze mici de minoxidil au determinat creșterea părului la 100 de femei succesive. El a publicat acele rezultate în 2017, menționând că sunt necesare studii riguroase, în care unii pacienți ar fi desemnați aleatoriu să ia minoxidil, iar alții o pastilă de zahăr. Dar asta nu s-a întâmplat. El spune că a tratat acum peste 10.000 de pacienți.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro