Adio, chelie! Veste uriașă pentru bărbați. Rezultatele cercetătorilor sunt uimitoare
- Antonia Hendrik
- 29 ianuarie 2022, 19:39
Pentru a-i scăpa pe bărbații care se confruntă de tineri cu calviția, oamenii de știință cresc celule de păr uman pe șoareci pentru a încerca tratarea acestei boli. Iar rezultatele de laborator sunt uimitoare.
Oamenii de știință anunţă că au început să testeze o nouă tehnologie, un start-up din domeniul medical care a început să crească celule de păr uman pe șoareci. În acest mod sunt şanse de a fi tratată calviția.
Ernesto Lujan, biolog și fondator al start-up-ului medical dNovo, a declarat că organizația sa a transplantat cu succes celule stem de păr uman pe un șoarece.
Mai nou, Covid-19 distruge podoaba capilară
Ne naștem cu toți foliculii de păr pe care îi putem avea vreodată, dar îmbătrânirea, cancerul, testosteronul, ghinionul genetic și Covid-19 pot ucide celulele stem din interiorul lor, spun cercetătorii.
Deși arată fără îndoială ciudat, tehnologia de bază este fascinantă. Totul se bazează pe modul în care funcționează calviția. Oamenii se nasc cu un anumit număr de celule stem de păr, care nu mai crește pe perioada vieții, însă poate scădea.
Odată ce aceste celule stem dispar, la fel și părul tău
Cel puțin, așa stau lucrurile în prezent. Dar Lujan susține că startup-ul său este capabil să creeze celule stem care formează foliculi prin modificarea genetică a altor celule, cum ar fi celulele normale ale pielii. El a spus că crede că tehnica ar putea fi folosită pentru a trata „cauza de bază a căderii părului”.
dNovo se alătură unei industrii în plină dezvoltare a start-upurilor care spun că calviția ar putea fi tratată cu celule stem. Cu toate acestea, este important de reținut că este nevoie de mult mai multe cercetări înainte ca un tratament comercial cu celule stem să fie disponibil. „Trebuie să fii foarte atent la înșelătorii”, a scris Paul Knoepfler, cercetător de celule stem la UC Davis, într-o postare pe blogul său despre terapia cu celule stem pentru chelie.
Când vor recupera oamenii podoaba capilară
În prezent, există unele medicamente aprobate pentru căderea părului, cum ar fi Propecia și Rogaine, dar sunt de utilizare limitată. O altă procedură implică tăierea fâșiilor de piele dintr-un loc unde o persoană are încă păr și transplantarea chirurgicală a acelor foliculi pe o chelie. Lujan spune că, în viitor, celulele care formează părul crescute în laborator ar putea fi adăugate la capul unei persoane printr-o intervenție chirurgicală similară.
„Cred că oamenii vor ajunge să-şi recapete părul. Dar la început va fi un proces personalizat și foarte costisitor”, spune Karl Koehler, profesor la Universitatea Harvard, scrie technologyreview.