Radu Țincu, medic primar ATI-toxicologie la Spitalul Floreasca, s-a arătat extrem de îngrijorat cu privire la numărul de cazuri cu COVID-19. Dacă numărul de infectări nu scade, situația la ATI va fi dezastruoasă.
Radu Țincu a declarat în această seară la un post de televiziune că sunt persoane care își pierd viața până să ajungă în Terapie Intensivă, așteptând să obțină un loc. Aflaţi în acestă situaţie, mortalitatea va crește extrem de rapid atât la pacienții COVID-19, cât și la ceilalți pacienţi internaţi.
Dacă rămânem la un platou de 10.000 de îmbolnăviri depistate în fiecare zi va determina o creștere extrem de rapidă a mortalității
„Toate măsurile restrictive care gestionează o pandemie trebuie să aibă o perioadă de latență ca să poată să își dovedească eficacitatea sau ineficiența. Sigur că putem să avem și niște factori de predictibilitate intermediară și, sigur, sunt evaluați de către specialiștii epidemiologi, care vor putea să spună încă de dinainte de cele două săptămâni dacă ne îndreptăm în direcția buna sau nu. Însă este obligatoriu să avem un pic de răbdare. Nu putem să avem pretenția ca, după ce s-au instituit aceste măsuri, a doua zi să înregistrăm o scădere dramatică a numărului de cazuri.
Acest lucru este important de știut în populație, pentru că populația, dacă se va uita și va vedea că peste cinci zile nu avem o scădere semnificativă, să nu tragem concluzia că de fapt aceste măsuri n-au niciun fel de eficiență și că putem să le ignorăm, să le sfidăm în continuare, când de fapt nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să ne comportăm cu maximă responsabilitate, pentru că la un moment dat aceste măsuri, dacă vor fi respectate de o mare proporție a populației, își vor dovedi eficiența”, a declarat Radu Țincu.
Vom avea cu siguranță o depășire a capacității secțiilor de Terapie Intensivă
„Avem de câteva zile un platou, așa este. În principiu, trebuie să așteptăm și aici un pic mai multe zile. Este nevoie de o perioadă de cel puțin o săptămână, 10 zile în care să avem un trend staționar ca să putem concluziona că ne aflăm pe o fază de platou, însă acest platou, la 10.000, așa cum chiar și Președintele României a subliniat, este un platou care nu poate fi menținut. Dacă vom menține 10.000 de cazuri până la începutul lunii decembrie, vom avea o problemă reală în gestionarea acestor pacienți, vom avea cu siguranță o depășire a capacității secțiilor de Terapie Intensivă, iar acest lucru va determina o creștere extrem de rapidă a mortalității, atât pentru pacienții cu coronavirus, cât și pentru ceilalți pacienți care au alte boli și nu mai au loc în spitale”, a mai spus expertul.
Medicul Radu Țincu: vor fi 300 de pacienții care vor avea nevoie de terapie intensivă în următoarele două săptămâni
„Gândiți-vă că, la 10.000 de cazuri pe zi, vom discuta de aproximativ 250, 280 sau chiar 300 de pacienții care vor avea nevoie de terapie intensivă în următoarele două săptămâni. Este obligatoriu să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri în perioada următoare, pentru că, altfel, situația în Terapie Intensivă va ajunge să depășească capacitatea de infrastructură medicală și deja vedeți faptul că sunt raportate persoane care își pierd viața până să ajungă în secțiile de Terapie Intensivă, ei așteptând o perioadă de timp suficient de lungă, din păcate, în camerele de gardă ale diferitelor spitale, în încercarea de a obține un loc undeva într-o Terapie Intensivă”, a concluzionat medicul Radu Țincu în această seară la B1TV.