Un medic explică de ce femeile sunt mai friguroase decât bărbații

Un medic explică de ce femeile sunt mai friguroase decât bărbații Ninsori și temperaturi scăzute. Sursa foto: Arhiva EVZ

Există un scenariu cu care mulți bărbați sunt familiarizați. Soarele apune, iar partenera ta se plânge că îi este frig. Deși ați putea crede că doar se plânge de temperatură, există motive științifice de ce femeile sunt mai friguroase decât bărbații.

Postând pe TikTok, un medic a răspuns la un videoclip, în care un cuplu a explicat că nu au putut face duș împreună din cauza diferenței de temperatură. Dr. Karan Rajan a spus că există câteva motive științifice pentru care, în medie, femeile pot fi mai friguroase decât bărbații.

El a explicat: „Femeile au o temperatură corporală mai mare decât bărbații. Această sensibilitate la frig crește și mai mult dacă femeia este însărcinată”. Dr. Rajan a adăugat că femeile pot avea extremitățile mai reci decât bărbații, inclusiv mâinile, picioarele și lobii urechilor.

Cauzele pentru care femeile sunt friguroase

„Aceștia ar putea avea cu până la trei grade mai puțin decât la bărbați. Acest lucru s-ar putea datora estrogenului care îngroașă sângele, reduce fluxul de sânge către capilarele care alimentează extremitățile”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a adăugat că ovulația ar putea fi momentul în care sensibilitatea la frig este la apogeu din cauza nivelurilor ridicate de estrogen. În cele din urmă, el a spus că un alt motiv pentru care femeile ar putea simți frigul mai mult decât bărbații este că, în medie, femeile au o rată metabolică mai mică decât bărbații.

„Aceasta înseamnă că femeile produc mai puțină căldură”, a adăugat el. Cercetătorii din Israel au spus că femeile au evoluat pentru a se simți înfrigurate, deoarece menține sexele separate și împiedică confruntarea cuplurilor. Ei au descoperit că aceeași trăsătură este prezentă la multe specii de păsări și mamifere - femelele preferând un “bârlog” cald și confortabil, în timp ce masculii merg la cârciumă în pantaloni scurți.

Diferența dintre masculi și femele

Dr. Eran Levin, de la Universitatea din Tel Aviv, a spus: „Bărbații și femeile simt temperatura diferit. Din punct de vedere evolutiv, este menit să existe o anumită distanță unul față de celălalt, astfel încât fiecare individ să se poată bucura de liniște și pace. Studiul nostru a arătat că fenomenul nu este unic pentru oameni - printre multe specii de păsări și mamifere, femelele preferă un mediu mai cald decât bărbații și, în anumite momente, aceste preferințe provoacă segregarea între cele două sexe.”

El a adăugat că fenomenul este legat de alte câteva trăsături observate la animale și la oameni. De exemplu, femelele sunt mai predispuse să se ghemuiască pentru căldură, în timp ce bărbații mențin mai multă distanță și se feresc de contactul unul cu celălalt.

La speciile de păsări migratoare, masculii petrec iarna în zone mai reci decât femelele, care încearcă să evite pescajul. Și femelele liliecii tind să se ghemuiască într-un colț confortabil, în timp ce masculii preferă să se „împrăștie” într-o arcadă aerisită.

Dintre mai multe mamifere, chiar și la speciile care trăiesc în perechi sau în grupuri mixte toată viața, masculii preferă umbra, în timp ce femelele preferă lumina soarelui, sau masculii urcă pe vârfurile munților în timp ce femelele rămân în văi.

Studiul, publicat în revista Global Ecology and Biogeography, a adăugat că separarea dintre bărbați și femele reduce competiția pentru resursele din mediu și îi ține la distanță pe masculii care pot fi agresivi și pun în pericol bebelușii, potrivit The Sun.