Un medic demască afacerea cu aparatele care transformă apa de la robinet în apă alcalină
- Antonia Hendrik
- 30 august 2020, 22:54
Doctorul Mihail a explicat pe blogul său despre falsele beneficii ale acestei ape şi că este o „ţeapă” comercială care nu aduce sănătate, ci doar încasări în conturile companiilor.
Dr. Mihail a scris un articol amplu despre afacerea cu apa alcalină şi ionizată, demontând punctual absolut tot ceea ce se spune despre „beneficiile” acestui produs promovat ca fiind sănătos.
„În ultimii ani, apa alcalină a devenit un subiect foarte popular și chiar un trend printre entuziaștii medicinei alternative. Se spune că aceasta are nenumărate beneficii pentru organism: de la pierderea în greutate și sănătatea oaselor până la efecte anti-îmbătrânire și prevenirea cancerului.
Studii există de ambele părți. Unii “cercetători” încearcă să demonstreze efectele „miraculoase” ale acestei ape, si tot încearcă, si încearcă (sponsorizați, după cum vom vedea) … în timp ce alți specialiști explică faptul că, de fapt, nu ar trebui să fim atât de entuziasmați. Cu toate astea, piata pentru apa alcalina a inceput de la 47 de milioane $ in 2012, ajungand la peste 700 de milioane $ in 2018.
Pentru început, ce este apa alcalină?
După cum deja știi, apa este compusă din oxigen și hidrogen – celebrul H2O. Cantitatea de ioni de hidrogen din apă este măsurată ca pH. Cu cât apa conține mai puțin hidrogen, cu atât pH-ul ei va fi mai mare (1).Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât apa va fi mai alcalină.
Așadar, aciditatea și alcalinitatea unei substanțe sunt date de nivelul de pH, acesta fiind măsurat pe o scară de la 0 la 14. Astfel, ceva cu pH 1 va fi foarte acid, iar altceva cu pH 13 va fi foarte alcalin sau bazic (2).
Celebra apă se numește „alcalină” prin prisma pH-ului ei ceva mai ridicat (8 sau 9/14) în comparație cu apa potabilă obișnuită (7/14).
În natură, apa devine alcalină prin contactul ei cu pietrele și solul. Ea asimilează minerale bazice precum calciul, magneziul și calcarul, iar nivelul pH-ului se ridică în acest mod (3). De aceea, multe branduri de apa îmbuteliată care au ca sursă izvoarele naturale oferă o apă cu pH mai mare.
Cu toate acestea, apa poate fi alcalinizată și „artificial”, prin fortificarea ei cu minerale sau prin procesul de ionizare. Pe piață există tot felul de aparate care promit să transforme apa de la robinet în apă alcalină. Totuși, unii experți spun că, în final, ionii se vor neutraliza oricum, apa pură tinzând întotdeauna să-și mențină un pH neutru, undeva la nivelul 7/14 (4).
Beneficiile promovate ale apei alcaline
1. Alcalinizarea sângelui și efectele aferente
Promotorii apei alcaline susțin că toate problemele, de la osteoporoză la cancer, au drept cauză principală crearea unui mediu acid în corp, mediu care se creează inevitabil în societatea de astăzi. Stresul, lipsa somnului și hrana de proastă calitate se află printre principalele cauze.
Prin urmare și printr-o logică simpla dar greșită, consumul constant de apă alcalină, precum și o dietă alcalină, ar corecta acest mediu, reducând aciditatea din sânge și celule (5).
Drept consecință, cei ce consumă apă și hrană alcalină ar putea resimți îmbunătățiri la nivel de metabolism, tensiune arterială, colesterol și glicemie (6).
Un studiu celebru efectuat în 2016 (7) spunea că apa alcalină ajută corpul să se hidrateze mai eficient după efortul fizic intens, scăzând vâscozitatea sângelui și alcalinizându-l. Cercetarea a fost sponsorizată de Essentia, unul dintre cele mai faimoase branduri ce comercializează apă alcalină (8).
2. Prevenirea și estomparea efectelor osteoporozei
Diverse studii (9) promovează ideea că o dietă alcalină, bogată în calciu și alte substanțe bazice, poate preveni și chiar trata osteoporoza, afecțiune ce implică deteriorarea și subțierea oaselor.
Cu toate acestea, cercetările au fost considerate insuficiente, ulterior demonstrându-se că o dietă acidă nu cauzează osteoporoză, iar o dietă bazică nu o poate preveni (10).
3. Vindecarea refluxului gastric
O cercetare efectuată în 2012 (11) arăta că apa alcalină are puterea de a inactiva pepsina, o enzimă digestivă, iar acest lucru ar putea contribui la stoparea refluxului gastric.
Totuși, studiul a fost efectuat în laborator, efectele în cazul organismului uman nefiind demonstrate încă. În plus, aciditatea din stomac are un rol foarte bine definit, acela de a ucide bacteriile și de a facilita digestia (12). Așadar, alcalinizarea acestui mediu NU este ceva dezirabil.
4. Prevenirea și vindecarea cancerului
Foarte multe companii care promovează și vând apa alcalină o recomandă persoanelor care suferă de cancer, pretinzând că simplul consum de apă bazică poate vindeca boala autoimună.
Explicația acestora este următoarea: celulele canceroase au nevoie de un mediu acid pentru a supraviețui și a se multiplica, iar apa alcalină poate regla acel mediu, prin urmare stopând evoluția tumorilor maligne.
Cu toate acestea, efectul promovat nu a fost niciodată demonstrat științific. Concluziile specialiștilor sunt că dieta și apa alcalină nu au fost corelate de niciun studiu cu stoparea sau prevenirea cancerului (13).
5. Longevitate, energie și detoxifiere
Etichetele sticlelor cu apă alcalină și reclamele la ionizatoare includ expresii precum „efect anti-aging”, „detox”, „mai multă energie”. Toate aceste beneficii nu sunt, de fapt, atestate de niciun studiu relevant (14).
Simplul consum de apă, în cantitățile potrivite, susține funcția naturală de detoxifiere a organismului, tot acesta din urmă fiind responsabil și pentru menținerea unui nivel optim de energie.
În final, medicii de la Clinica Mayo spun că apa „normală” (cu pH neutru) este cea mai recomandată, studiile privitoare la apa alcalină fiind insuficiente pentru a demonstra orice efect, miraculos sau nu (15).
Corpul își autoreglează nivelul de aciditate – Cum?
Organismul nostru, pe care îl subestimăm deseori, își ajustează singur nivelul optim de aciditate. În termeni medicali, acest lucru poartă numele de echilibru acido-bazic și este realizat de către mai multe organe.
Rinichii și plămânii reprezintă principalii actori când vine vorba de echilibrarea pH-ului din corp. Rinchii produc urină mai mult sau mai puțin acidă, în funcție de nivelul necesar (16), iar atunci când mediul intern este prea acid, vei expira mai mult dioxid de carbon, pentru a echilibra situația (17).
Pe lângă rinichi și plămâni, și stomacul joacă un rol important în reglarea nivelului de aciditate. Sucurile gastrice și enzimele digestive neutralizează tot ce ajunge în cavitatea gastrică – mâncare, băuturi, inclusiv apa alcalină (18, 19).
De aceea, indiferent cât de acid sau bazic ne hrănim, totul se echilibrează în interior, mulțumită proceselor interne îndeplinite de organe.
Prin urmare, corpul tău își va păstra mereu un pH cu valoarea cuprinsă între 7,35 și 7,45, aceasta fiind valoarea potrivită pentru funcționarea optimă a întregului organism.
Ce s-ar întâmpla dacă s-ar debalansa aciditatea?
Să presupunem că apa alcalină ar putea, pe cont propriu, să influențeze raportul acido-bazic din corp, alcalinizând sângele. Ar fi, oare, acest lucru ceva benefic?
( citește următoarele rânduri pe un ton sarcastic, cu ochii dați peste cap, dar cu 0 hate ) Slavă Domnului că apa alcalină nu face tot ce ne promit unii beauty-bloggeri și healthy-life-coach-ii, altfel am ajunge mulți internați pe secțiile de terapie intensivă. Un mic exemplu. O alcaloză, adică o ușoară alcalinizare a sangelul de la valorile normale (7.35-7.45) la o valoare de 7.65, în momentul admisiei, este asociată cu o rată de mortalitate de 80%. Din nou, Slavă Domnului că apă alcalină … nu alcalinizeaza nimic.
Extremele, oricare ar fi ele (un mediu prea acid sau prea bazic), aduc consescințe periculoase. Când sângele este prea acid, corpul intră într-o stare anormală numită acidoză, iar când sângele este prea bazic, vorbim despre alcaloză (20).
Aceste stări anormale pot fi respiratorii, atunci când plămânii nu funcționează optim, sau metabolice, când rinichii nu performează la cotele normale.
Cu alte cuvinte, chiar dacă sângele tău ar fi, într-adevăr, foarte alcalin, acest lucru nu ar fi un motiv de fericire, ci un semnal de alarmă că un anumit organ din corpul tău nu funcționează optim sau este deteriorat (21).
3 idei pe care trebuie să le reții:
1. Corpul nostru are capacitatea de a-și menține un nivel optim de aciditate. Acest auto-reglaj se întâmplă natural, indiferent dacă vei consuma hrană acidă, apă alcalină sau orice altă combinație.
2. Chiar dacă vei bea cantități mari de apă alcalină, aceasta va fi neutralizata imediat ce ajunge în stomac, datorită sucurilor gastrice și enzimelor.
3. Consumul unei cantități suficiente de apă este esențial pentru buna funcționare a organismului. Fie că este alcalină sau nu, bea apă ori de câte ori corpul îți cere acest lucru.
4. orice produs de pe raft, împachetat, care se promovează ca fiind sănătos, este, de regulă, o farsă scumpă
Ai grijă de tine!”, a scris doctorul Mihail pe blogul său.