Un medic celebru, avertizează! Ce nu trebuie să facem în caz de cutremur

Un medic celebru, avertizează! Ce nu trebuie să facem în caz de cutremur

Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, Iași, prezintă un mic ghid de supravieţuire în caz de cutremur: în casă, pe stradă, în mașină.

În urma cutremurului cu magnitudinea de  4,5 care a avut loc marți după-amiază la ora 14:12 în județul Buzău, zona seismică Vrancea,  doctorul Tudor Ciuhodaru vine cu câteva sfaturi extrem de utile:

În casă

1. În casă: dacă te afli intr-o cladire ramâi acolo şi protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple şi asigură protectia individuala prin trei mişcari simple: ghemuit, acoperit şi protejat.

E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adapostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabușire, şi cât mai departe de ferestre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.

a) Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.

b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucat ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii.