Un fost ofițer de contrainformații și fost deputat PDSR, condamnat pentru corupție, face dezvăluiri din SUA despre politicieni, milionari și servicii secrete

Un fost ofițer de contrainformații și fost deputat PDSR, condamnat pentru corupție, face dezvăluiri din SUA despre politicieni, milionari și servicii secrete

Jurnalistul Robert Turcescu publică pe site-ul său un interviu în serial cu Mihai Tânjală. Acesta a fost ofițer de contrainformații înainte de 1989, fondator al celebrei UM 0215 (mai cunoscută ca “Doi si-un sfert”), deputat PDSR (1992-1996), om de afaceri controversat și pretendent al unor despăgubiri cu titluri de proprietate având o valoare care bate spre 100.000.000 de euro și care a fost condamnat la cinci ani cu executare in Romania, dar de la momentul pronunțării sentinței, în decembrie 2011, a fugit în SUA și acum este proprietarul unui aerodrom in Florida.

Robert Turcescu arată că MIhai Tânjală n-a făcut nicio zi de închisoare. In episodul patru al anchetei jurnalistice legate de Tânjală, acesta face declarații uluitoare despre afacerea cu titluri de proprietate în care a fost implicat, și sunt publicate documente în premieră care atestă un circuit bizar al acțiunilor date la Fondul Proprietatea via ANRP. Povestea acestor despăgubiri, așa cum o relatează Tânjală în interviul pe care i l-a acordat lui Robert Turcescu este halucinantă. Acesta invocă nume grele din politica românească, dar și servicii secrete și intermediari la granița cu lumea interlopă.

Afacerea imobiliară

Mihai Tânjală a fost implicat într-o afacere cu o miză uriasa, de peste 100.000.000 de euro. In cazul despre care vorbeste Tânjală, proprietățile în cauza i-au aparținut industriasului Jakob Muschong, născut la Kikinda (sau Chichinda), o localitate din Banatul Sârbesc, dintr-o familie cu tradiție în producția de cărămidă. Bunicii și străbunicii lui Muschong făceau cărămidă manual, în ateliere la marginea Lugojului. La vârsta de 20 de ani, Muschong se căsătorește cu Margareta Bohn, fata unui renumit industriaș german, specializat în producerea de țigle și cărămizi, care a construit fabrica de cărămizi de la Jimbolia, de la Cărpiniș și care avea mai multe fabrici în Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interviul

Robert Turcescu: Despre ce drepturi era vorba? Pământuri, case?

Mihai Tânjală: Pamânturi, case, despăgubiri în bani, pentru că unele dintre ele nu mai erau, au fost vândute de statul român, era vorba de niște drepturi globale care se ridicau la niste sume importante, mult peste 100.000.000 de euro.

Robert Turcescu: Pina la urma n-ati recuperat aceste drepturi, inteleg. V-ați “lovit” de Crinuța Dumitrean de la ANRP?

Mihai Tânjală: Nu numai! De toata mafia din România, pentru că la aceste drepturi nu trebuia să ai acces daca nu erai în cărti. Cele trei grupări, “gruparea de la Monaco”, respectiv “gruparea lui Basescu” și “gruparea SIE” au facut imposibil sa te apropii de aceste lucruri.

Robert Turcescu:Cine s-a opus cel mai tare? Crinuța Dumitrean?

Mihai Tânjală: Crinuța Dumitrean împreuna cu Mihai Priboi, nepotul lui Ristea Priboi, nu Priboi care a fost la SIE, ci baiatu’ lu’ frat-su, dar care era tot ofiter acoperit… Am facut greseala sa-l deconspir, chiar am scris in niste documente ca e ofiter acoperit si-au trebui sa-l ia de acolo.

Robert Turcescu:Si pentru ce serviciu lucra?

Mihai Tânjală:  Era chiar seful comisiei de acordare a despagubirilor. Crinuta Dumitrean ii cerea voie, nu putea sa miste de el, sa-si faca joburile ei, ca trebuia sa le faca pe ale lui SIE, prin Priboi Mihai.

Robert Turcescu: Vad ca tot pomeniti despre SIE. E atit de implicat SIE in tot acest proces al despagubirilor?

Mihai Tânjală:  Dom’le, ce n-ați înteles?! De la Revoluție până astazi, tot marele jaf din România a fost facut de ofițerii acoperiți și informatorii lor din cele doua structuri de informații!

Robert Turcescu: SIE si SRI?

Mihai Tânjală:  Probabil ca da… sectorul economic, zona acoperita. Ce nu va e clar din chestia asta? Eu apreciez si imi doresc din tot sufletul sa se faca fuziunea dintre cele doua servicii si sa plece de acolo cei doi asa-zisi generali facuti de Basescu, care sint, de fapt, manipulatorii de geamantane cu bani, respectiv Predoiu de la SIE si Coldea de la SRI.

Robert Turcescu: Va lansati in acuzatii grave! Nu e cumva o tensiune intre serviciul pe care l-ati pus dvs pe picioare, “Doi si-un sfert”, si celelalte servicii?

Mihai Tânjală: N-as putea spune tensiuni… Dar, evident, fiecare dintre servicii, in incercarea de a-si face atributiunile a incercat sa culeaga informatii si din sectorul celuilalt. Si atunci, uneori, ne mai calcam pe picioare, se mai intersectau sferele.

Cititți restul interviului pe site-ul lui Robert Turcescu