Un fenomen îngrijorător, cauza decesului pentru 9 milioane de persoane, anual: „Încă nu avem studii care să ne spună ce putem face mai departe”

Un fenomen îngrijorător, cauza decesului pentru 9 milioane de persoane, anual: „Încă nu avem studii care să ne spună ce putem face mai departe”Sursa: Dreamstime.com

Nu mai puțin de 9 milioane de oameni mor, anual, din cauza poluării, arată un studiu al publicației Lancet. Aerul toxic din atmosferă provoacă circa 1 din 6 decese, la nivel mondial. La nivelul României, nu există suficiente studii care să arate efectele poluării asupra cetățenilor, atrag atenția specialiștii, deși există multe surse de poluare la nivelul întregii țări.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, vorbește despre acest fenomen, expunând măsurile pe care România trebuie să le aibă în vedere pentru a combate poluarea aerului. Din păcate, nu avem studii sufiente la nivel de stat, spune Berceanu.

Poluarea, un fenomen îngrijorător care afectează România

„Știința avansează, dar ca să fundamentăm știința și măsurile pe care le putem lua în București sau alte orașe destul de poluate, trebuie să avem alte studii. Ori în momentul de față noi nu avem studii care să genereze o cauzalitate vis a vis de poluare.

Vorbim de studii la nivel european, mondial, dar încă nu avem studii pentru România, cel puțin în zona București-Ilfov, care să ne spună sursele de emisii, ponderea lor pe aerul pe care îl respirăm la fiecare 3-4 secunde, ce putem face mai departe. Care este impactul bolilor corelat cu zona de poluare”, explică Octavian Berceanu.

Multiple surse de poluare în țara noastră

Fostul șef al Gărzii de Mediu reliefează principalele surse de poluare din România, printre care amintește de arderile de deșeuri care se practică în zonele limitrofe ale Bucureștiului, și nu numai.

„Avem surse în afara Bucureștiului, și avem exemplul deșertul Olteniei, avem arderile de deșeuri din jurul Bucureștiului, în Ilfov în mod special. Avem surse în București - traficul sau încălzirea domestică. Cu sobe, care sunt în număr de zeci de mii, și funcționează pe alți carburanți: plastic, lemn, cărbune. Nu avem aceste emisii controlate de un studiu. De aici ar trebui să plecăm în primul rând.

Este zona de sud-est a Bucureștiului și Ilfovului. Avem zona Prahovei, care este strâns legată de zona de industrie petrolieră. Avem zona Brașovului unde avem o oarecare industrie, dar avem un specific regional: acele capace de nori care blochează curenții de aer. Avem Iașiul și Târgu Jiu", a reiterat fostul şef al Gărzii de Mediu, Ocravian Berceanu, pentru Antena 3.

Finanțare substanțială de la UE pentru combaterea poluării în trei orașe din România

Finanțarea în cadrul programului Orizont Europa este una uriașă, 360 de milioane de euro. Din România au selectate în acest proiect european București, Cluj Napoca și Suceava. În total 100 de orașe au fost selectate de Uniunea Europeană și vor primi finanțare pentru a deveni smart city și pentru a elabora proiecte menite să reducă semnificativ poluarea până în anul 2030.

Orașele selectate vor trebui să elaboreze proiecte în mai multe domenii, totul cu scopul de a reduce poluarea. „Comisia va invita cele 100 de orașe selectate să elaboreze contracte pentru orașe în domeniul climei, care vor include un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transporturile, împreună cu planurile aferente de investiții.

În plus, având în vedere interesul covârșitor din partea a 377 de orașe de a se alătura misiunii, Comisia pune la dispoziție sprijin pentru orașele care nu au fost selectate, incluzând sprijin prin intermediul platformei misiunii și oportunități de finanțare în cadrul programului de lucru al misiunii „Orașe” a programului Orizont Europa”, mai precizează Comisia Europeană.