Specialiștii analizează în amănunt, în această perioadă, vremea din Ucraina. O răbufnire a iernii poate să provoace mari dificultăți în contextul unei invazii.
Se discută și despre vremea din Ucraina, în această perioadă în care tensiunea creată de o posibilă invazie a țării, de către Rusia, a atins cote maxime. „A venit Rasputița devreme?”, este întrebarea pe care și-o pun ucrainenii și foarte posibil și rușii.
Un mare semn de întrebare pentru strategii militari vizează vremea din Ucraina
Este vorba despre o perioadă în care drumurile sunt impracticabile sau foarte greu practicabile în Ucraina, Rusia și Belarus. Rasputița apare de două ori pe an: toamna (mijlocul lunii octombrie - sfârșitul lunii noiembrie) și primăvara (mijlocul lunii martie - sfârșitul lunii aprilie. Prima provine de la ploi, a doua ca urmare a topirii zăpezii.
Până acum, iarna aceasta a fost una foarte blândă în mare parte din Ucraina. Analiștii militari analizează în această perioadă dacă continuarea iernii blânde ar putea afecta orice plan pentru o ofensivă. Kremlinul a negat în repetate rânduri că are vreo intenție de a ataca Ucraina, dar peste 100.000 de soldați ruși sunt adunați aproape de granițele Ucrainei, împreună cu arme grele, tancuri și rachete balistice.
Imaginile care circulă pe rețelele de socializare din mai multe zone în care sunt desfășurate forțele ruse - unele postate chiar de soldați - arată teren moale și inundat și mult noroi.
„Ceea ce vedem pe o traiectorie pe termen lung este un număr mai mic de zile cu acoperire de zăpadă”
Datele de la Copernicus, programul UE de observare a Pământului, arată faptul că o mare parte din Europa de Est a cunoscut temperaturi mult peste medie în ianuarie. Ucraina a cunoscut temperaturi între 1 și 3 grade Celsius mai mari decât media ultimilor 30 de ani, una dintre multele schimbări pe care criza climatică le-a adus în această regiune.
Copernicus notează, de asemenea, că în ianuarie, „Europa de Est a fost preponderent mai umedă decât media”, iar solul din Ucraina a fost mai umed decât în mod normal. Combinația înseamnă mai puțin îngheț și mai mult noroi.
Aceasta nu este o surpriză pentru Svitlana Krakovska, șefa Laboratorului de Climatologie Aplicată de la Institutul Hidrometeorologic Ucrainean din Kiev.
„Ceea ce vedem pe o traiectorie pe termen lung este un număr mai mic de zile cu acoperire de zăpadă, precum și nopți de îngheț. Cu siguranță vedem o încălzire mult mai puternică care se întâmplă aici decât media globală”, a afirmat Krakoska pentru CNN.