Conflictul Rusia-Ucraina. Secretarul general NATO anunță o prezență militară pe termen lung în Europa de Est

Conflictul Rusia-Ucraina. Secretarul general NATO anunță o prezență militară pe termen lung în Europa de Est Sursa: Arhiva EVZ

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a transmis faptul că Alianța Nord-Atlantică ia în considerare o poziție militară pe termen mai lung în Europa de Est, pentru a-și consolida apărarea, asta în timp ce tensiunile se mențin ridicate, pe fondul consolidării militare a Rusiei în apropierea Ucrainei.

Secretarul general al NATO afirmă că se discută pe tema consolidării prezenței militare a Alianței în Europa de Est.

„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale posturii noastre, ale prezenței noastre în partea de est a Alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces care se desfășoară acum în cadrul NATO”, a transmis oficialul.

La următoarea reuniune a miniștrilor apărării NATO, aceștia vor putea formula opinii cu privire la chestiunea ucraineană. Liderii occidentali au transmis Moscovei că doresc retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă Rusia vrea cu adevărat mai puțin NATO în apropierea granițelor, obține contrariul”, a transmis Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă avută cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Secretarul general al NATO, discuție cu președintele francez, Emanuel Macron

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a salutat sâmbătă „angajamentul personal” al preşedintelui francez Emmanuel Macron. Strategia sa față de aliaţii occidentali faţă de Rusiei, înaintea întâlnirii pe care o va avea luni, în capitala Rusiei, cu preşedintele rus Vladimir Putin este una de „disuasiune şi dialog”, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

„Am avut o discuţie bună cu preşedintele Emmanuel Macron despre comasarea militară a Rusiei în şi în jurul Ucrainei. Am lăudat angajamentul său personal faţă de dubla abordare a NATO de disuasiune şi dialog”, a transmis pe Twitter Jons Stoltenberg. Tot aici a semnalat că „unitatea NATO este esenţială în acest moment critic”.

Înaintea întâlnirii cu președintele rus, Vladimir Putin, Macron, aflat în precampanie pentru alegerile din aprilie, dar şi drept sef de stat care deține preşedinţia semestrială a Consiliului UE,  are prevăzute discuţii cu preşedintele american Joe Biden şi cu cel turc, Recep Erdogan. Cel din urmă a încercat şi el o mediere a conflictului.

În cursul discuţiilor purtate cu Rusia asupra propunerilor, cât şi a răspunsurilor date în scris, transmise către Moscovei, SUA au respins cererile. Preşedintele Putin a considerat „clar că preocupările de principiu ale Rusiei au fost ignorate” de către SUA şi NATO.

În urmă cu două săptămâni, 60 de batalioane ale armatei terestre erau poziționate la nord, la est și la sud de Ucraina, în special în Crimeea anexată de Moscova în 2014. Vineri, erau 80 și alte 14 în tranzit, provenind din restul Rusiei, în special de la Vladivostok, în Extremul Orient rus.