Evenimentul Zilei > Actualitate > Un echipaj SMURD s-a rătăcit în Masivul Retezat
Un echipaj SMURD s-a rătăcit în Masivul Retezat

Un echipaj SMURD s-a rătăcit în Masivul Retezat

Miercuri dimineaţa, măicuţele de la Schitul Pleşa, din Masivul Retezat, au sunat la 112 anunţând că una dintre călugăriţe suferise o entorsă la un picior şi avea nevoie de transport la spital. Schitul se află la o distanţă de două ore de mers de la cel mai apropiat drum (DN 66 A).

 Accesul se poate face doar pe jos, iar urcuşul este destul de anevoios vara, dar şi mai dificil iarna, din cauza zăpezii. Șeful formației Salvamont Uricani, Sorin Sanda, spune că el și colegii săi au fost sesizați prin 112 la ora 08.20. Patru salvamontişti şi patru jandarmi montani au plecat spre schit, i-au acordat primul ajutor victimei, iar la ora 11.45 au ajuns cu femeia la drumul asfaltat. Cu vreo 500 de metri înainte de a ajunge la drum, s-au întâlnit cu paramedicii SMURD care, conform lui Sanda, se rătăciseră prin pădure.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, spune că paramedicii SMURD au ajuns primii până la punctul din care nu se mai poate urca decât pe jos până la schit, i-au telefonat victimei pentru detalii despre ruta pe care să o urmeze şi, la un moment dat, au fost încurcaţi de indicaţiile acesteia: „Au rătăcit câteva minute pe drum, dar s-au întors şi, până la urmă, s-au întâlnit cu salvatorii montani şi au contribuit la misiunea de salvare”. Şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, spune că eroarea le aparţine celor trei membri ai echipajului de pe ambulanţă, care nu ar fi trebuit să urce pe munte, câtă vreme ştiau că Salvamontul şi Jandarmeria montană participă, de asemenea, la intervenţie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.