Un document „scăpat” pe Internet arată că americanii au o „armă” teribilă împotriva Chinei

Un document „scăpat” pe Internet arată că americanii au o „armă” teribilă împotriva Chinei

Dacă Statele Unite au reușit să câștige „Războiul Rece” antrenând Uniunea Sovietică într-o costisitoare cursă a înarmării și amenințând cu un „Război al stelelor”, conflictul economic (dar nu numai) dintre Washington și Beijing pare să se concentreze pe tehnologiile de ultimă generație. Nu întâmplător, administrația Trump duce o campanie mondială împotriva gigantului chinez Huawei și a încercării acestui concern de a obține dominația mondială asupra rețelelor 5G.

Până în momentul în care administrația Trump a ales calea unei confruntări directe, China comunistă a avut timp suficient să obțină un avans important. Prin furt de tehnologie, înțelegeri cu marile companii de IT (care au primit dreptul de a vinde pe piața chineză numai dacă au implicat și firmele chinezești în afacere, inclusiv prin transferul de tehnologie) și ignorarea drepturilor de proprietate intelectuală, companiile chineze de tipul Huawei sau DJI (cel mai mare producător de drone din lume) au reușit nu numai să se impună pe piața mondială, dar și să-și surclaseze competitorii în unele domenii. Iată ce scrie Andrea Muratore în ilgiornale.it: „Provocarea tehnologică globală dintre SUA și China este o luptă pentru supremație într-o lume caracterizată de inovația de frontieră, noi dispozitive de interconectare și gestionare a datelor destinate să revoluționeze procesele economico-financiare, standardele de securitate și, pe termen lung, planificarea strategică”. E vorba, așadar, nu numai de 5G, ci și de tehnologia blockchain (un blockchain este un „registru contabil” descentralizat format din mai multe blocuri, în care înregistrările nu pot fi modificate retroactiv fără alterarea blocurilor ulterioare) sau de IoT („Internetul lucrurilor”, tehnologie pe baza căreia se conectează între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formându-se astfel o rețea de obiecte).

Deși toate aceste tehnologii devin pe zi ce trece tot mai importante în viețile noastre, marea provocare a următorilor ani o reprezintă supercomputerul cuantic. „Pentru a vă face o idee despre potențialul pe care îl deschide computerul cuantic, este necesar să pornim de la o știre recentă: vineri, 19 octombrie, pe blogul Google, a apărut timp de câteva minute, înainte de a fi șters brusc, un document de importanță capitală. În document se afirma că un procesor cuantic dezvoltat de Google va rezolva în aproximativ trei minute un calcul extrem de complicat, pentru care cel mai puternic dispozitiv IT din lume la ora actuală ar avea nevoie de cel puțin 10 mii de ani. O indiscreție? Optimism excesiv? Momentan nu se știe, dar dacă știrea se confirmă, perspectivele ar fi nelimitate”, scrie Andrea Muratone.

Care este marele avantaj al acestor computere cuantice, ne explică specialiștii citați de Il Sole 24 Ore: „Imaginați-vă că aveți un număr de căutat în agenda telefonică de pe computer. Un computer clasic, care folosește tranzistoare, va căuta fiecare înregistrare din agenda telefonică până când îl găsește. Un computer cuantic poate căuta instantaneu toate înregistrările, returnând rezultatul mult mai repede decât un computer tradițional". Evident, aplicațiile acestei tehnologii de ultimă oră sunt nelimitate, de la tranzacții financiare, la comunicarea dintre liniile de producție într-o uzină sau la telecomunicațiile dintre forțele militare desfășurate în diferite părți ale globului. Tocmai de aceea, miza este uriașă. Oricine rămâne în urmă în această cursă va suferi consecințele. Câștigătorul ar putea deveni invulnerabil. „Qubiții (computerul cuantic nu folosește biți, ci qubiți) ar face posibilă crearea unei adevărate „cetăți” artificiale care să apere datele unei puteri, garantându-i securitatea în fața oricărui atac cibernetic imaginabil astăzi, de la hackeri individuali la ransomware”, scrie Andrea Muratone. Între cine se dă această lupta pentru invulnerabilitate cibernetică? „Numai Statele Unite și China au astăzi puterea economică, aparatul tehnico- industrial și voința politică de a se angaja într-o cursă destinată să absoarbă zeci de miliarde de dolari și să dureze zeci de ani. Experții din domeniu consideră că un computer cuantic complet stabil, bazat pe cabluri capabile să reziste precarității tradiționale a purtătorilor de circuite miniaturizate la starea cuantică, poate intra în funcțiune în cinci, maximum zece ani”, scrie ilgiornale.it. Dacă până de curând China era prima în cursa pentru noile tehnologii, datorită activității Universităților de Știință și Tehnologie din Shanghai și Hefei (o echipă care are 130 de angajați și fonduri de sute de milioane de dolari din investiții publice și private-Alibaba), Google ar putea inversa acest clasament intermediar în favoarea americanilor.

Chiar dacă Google a reușit să dezvolte un supercomputer cuantic, nu e absolut sigur că tehnologia nu va ajunge pe mâinile dușmanilor Americii. DE altfel, acast[ companie a fost acuzată de curând de magnatul Peter Thiel că ajută  puterea de la Beijing. Mai mult. conștienți de puterea lor uriașă, giganții IT au demonstrat în ultimii ani o dorință uriașă de putere, încercând să-și promoveze propria agendă, inclusiv prin influențarea deciziilor politice. De cealaltă parte, China comunistă are un mare avantaj. Cercetătorii de la Universitățile de Știință și Tehnologie din Shanghai și Hefei lucrează necondiționat pentru puterea de la Beijing.

 

Ne puteți urmări și pe Google News