Un deputat USR anunță RISCUL RUPERII partidului. Ce ROL are Dacian Cioloș

Un deputat USR anunță RISCUL RUPERII partidului. Ce ROL are Dacian Cioloș

Deputatul USR și liderul organizației din Iași, Cosette Chichirău, a afirmat, vineri, la Bacău, că "există presiuni interne și externe pentru ruperea USR, una dintre ele fiind vehicularea numelui fostului prim-ministru" Dacian Cioloș.

Mai mulți parlamentari USR din Moldova au spus, într-o conferință de presă care a avut loc vineri, la Bacău, că sunt împotriva venirii lui Dacian Cioloș în interiorul formațiunii, anunță Hotnews.ro.

De exemplu, deputatul USR din Bacău, Lucian Stânciu Viziteu a întrebat "Cu ce poate să ajute, în mod concret, Dacian Ciolos, partidul nostru?". 

Cosette Chichirău a afirmat că oamenii care se luptă pentru putere "sub acoperirea interesului naţional au pure interese personale", iar în această cheie trebuie interpretat ce se întâmplă în prezent cu Dacian Cioloş.   "Din interior este şi o luptă de putere, întotdeauna vor fi lupte de putere. Asta nu înseamnă că este mai bine pentru România sau pentru USR un scenariu sau altul. Aceşti oameni care se luptă pentru putere sub acoperirea interesului naţional au pure interese personale. În această cheie trebuie să interpretăm ce se întâmplă acum cu Dacian Cioloş – presiuni interne şi externe pentru scopuri altele decât binele USR şi binele României. Scenariul dacă nu vine Cioloş, USR dispare, moare, care nu are o bază în realitate", a explicat Chicirău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, deputatul USR Iulian Bulai a spus că Dacian Cioloş este o persoană "foarte stimată" în spaţiul public, care este binevenită în USR, problema fiind de perspectivă şi dezvoltare, iar membrii partidului trebuie să se gândească la preţul pe care trebuie să îl plătească pentru ca fostul premier să li se alăture.

"Domnul Dacian Cioloş este o persoană foarte stimată în spaţiul public, este un prim-ministru care a arătat că face diferenţa şi USR îşi doreşte oameni competenţi, oameni cu bune intenţii, oameni cu bună-credinţă, oameni care au dat dovadă că fac diferenţa. Dacian Cioloş este binevenit în USR, problema este de perspectivă şi dezvoltare. Ne dorim un USR care peste patru ani, pentru a ajunge la guvernare, îşi doreşte şi mici compromisuri? Da sau nu. Dacă sunt compromisuri, care sunt compromisurile respective? Suntem noi capabili sau vrem voi să creăm nişte portiţe ca unii primari din PMP sau PNL sau ALDE ar vrea să vină în USR pentru că sunt fascinaţi de domnul Cioloş şi vor să lucreze în mare parte cu el? Dar dacă ei vin şi ajungem la guvernare nu ne-am încălcat deja principiul să spunem stop traseismului?”, a afirmat deputatul.   Bulai a adăugat că, "dacă ăsta este preţul" pe care trebuie să îl plătească USR "pentru venirea domnului Cioloş, atunci e mai bine ca domnul Cioloş poate să nu vină".   Doi lideri din București, senatorul Cristian Ghica și deputata Oana Bâzgan Gayral, au avut o poziție mult mai nuanțată: "Nu știm cum se va termina această poveste, toată lumea îl consideră pe Dacian Ciolos competent, cinstit, cu bun simț. Nu am închis nici o posibilitate de a-l primi în partid. Congresul USR va decide acest lucru”, a spus senatorul USR, care a refuzat să aibă un punct de vedere personal, însă a precizat că fostul premier “nu a reclamat nicio funcție în USR". 

Fostul ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloș, actual deputat USR, Cristian Ghinea, a trimis o scrisoare către membrii USR pe tema discuțiilor purtate cu Cioloș pentru o eventuală intrarea a acestuia în partid. Ghinea a anunțat că el a fost cel care a inițiat discuțiile cu conducerea formațiunii, dar că răspunsul a fost "în esența negativ" și că i s-a spus că fostul premier ar fi "un elefant prea mare pentru USR".

Voci din interiorul USR susțin că scrisoarea lui Ghinea este o primă mutare a acestuia în jocul pentru preluarea șefiei partidului.

Dacian Cioloş a anunțat la începutul lunii martie că a înființat oficial organizaţia neguvernamentală "Platforma România 100".  Cioloș este și președintele comitetului director al noii asociații, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, sunt vicepreședinți, iar Alin Mițuță este director executiv, potrivit datelor oficiale, înregistrate la tribunal. Fostul premier a precizat că ia în calcul "foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mişcare politică sau un partid politic".