Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs în Grecia marți dimineață, la o adâncime de 5km. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe.
Un cutremur s-a produs marți dimineață în Grecia, fiind resimțit de locuitorii din mai multe localități. Imediat după ce seismul a avut loc, românii au început să se întrebe pe rețelele de socializare dacă a fost real.
„În ziua de 30 August 2022, la ora 06:49:37 (ora locală a României), s-a produs în Grecia un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 5km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 133km NV de Patra, 284km S de Tirana, 299km SV de Thessaloniki, 299km V de Piraeus”, potrivit informațiilor oferite de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Românii, treziți din somn
Seismul a avut loc de dimineață, iar mulți dintre românii care se află în vacanță în Grecia s-au panicat și au început să se întrebe pe rețelele de socializare dacă cutremurul a fost unul real.
„Ne-am trezit din somn, cum s-a mișcat patul”.„S-a simțit destul de bine, și nu foarte scurt”. „Da, a fost! Ne-am trezit din somn”, au fost doar câteva dintre comentariile românilor care s-au trezit speriați din cauza cutremurului produs în Grecia, citate de Cancan.ro.
Ce să faci în cazul unui cutremur
În cazul unui cutremur este indicat să se urmeze anumiți pași, astfel încât siguranța să fie sporită.
Astfel, calmul trebuie păstrat. De asemenea, dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, care de obicei se pot prăbuși în stradă. Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.
Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos.
Închideți sursele de foc cât puteți de repede.
Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar, dacă este posibil, deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului.