Un cunoscut regizor român critică Bucureștiul. Capitala a ajuns o ruină sordidă
- Cristian Raducanu
- 2 iulie 2024, 20:08
Micul Paris nu mai este ce a fost. De profesie regizor, iar în timpul liber organizator la TIFF, Tudor Giurgiu este nemulțumit de felul în care arată Capitala României, București.
„București, orașul unde la maxim pot să trăiești”
Pentru ca respectiva comparație să fie veridică, regizorul Tudor Giurgiu a pus în analogie Frankfurtul, Clujul și evident Capitala București. Dar, Se pare că Micul Paris nu este pe placul organizatorului de la TIFF.
Artistul reclamă faptul că pe străzile din București este mult prea multă mizerie, spre deosebire de Cluj sau orașul german Frankfurt.
„După 3 săptămâni de stat în Cluj și (foarte puțin) pe lângă Frankfurt, am ieşit aseară prin centrul Bucureştiului. Te izbeşte o senzație acută de îmbâcseală, de murdărie, gunoaie care sunt peste tot, deopotrivă pe asfalt sau prin aer, purtate de vânt. Welcome home, cum ar veni!”, a spus regizorul Tudor Giurgiu, pe pagina sa de Facebook.
Nici în Cluj nu sunt toate așezate
Artistul a evidențiat faptul că în Cluj, al doilea cel mai mare oraș din România, prețurile sunt mai mari decât în București. Ca o mică paranteză, capitala Transilvaniei se mai deosebește și prin centrul universitar Babeș Bolyai, care stă mai bine în clasamentul mondial decât Universitatea din București.
„Clujul - Nu o fi locul perfect, o ştiu mai bine cei care locuiesc acolo (un flat white în centru e 17 lei față de 13 în Bucureşti) dar, pentru invitații străini care (mulți) vin an de an la TIFF, revederea oraşului, post-încheierea lucrărilor din centru, a fost un şoc.
Mi-au spus că arată fantastic, contribuie la o atmosferă unică de festival iar energia tinerilor, care au luat în posesie străzile recent pietonalizate, e incredibilă”, a mai explicat regizorul.
București-micul Paris, un mit desființat de președintele TIFF
La o săptămână de la terminarea festivalului de film, Președintele TIFF a făcut un mic bilanț și o mică retrospectivă a ultimului an. În primul rând artistul a subliniat că festivalul de film este mai sărac de când a plecat tatăl său.
În schimb, miile de cinefili veniți la eveniment au mai umplut din golul lăsat de moartea tătălui. Tudor Giurgiu a menționat că aproximativ 1.000 de iubitori și pasași de film au participat la discuții libere, imediat ce filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”. Fiscuțiile s-au întins târziu în noapte