Un consulat pentru domnu' Goe!

Un consulat pentru domnu' Goe!

Jurnalistul Gabriel G. Stanescu, fost director al ziarului "Gardianul" si autorul sintagmei "licuriciul cel mare", a fost trimis consul la Marsilia.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a mai promovat inca un apropiat al taberei Dinu Patriciu. De mai bine de o luna, jurnalistul Gabriel G. Stanescu este consul pe probleme culturale, presa si comunicare la Consulatul general al Romaniei de la Marsilia.

Fostul director al cotidianului "Gardianul" a obtinut postul fara concurs si fara a avea vreo experienta anterioara in diplomatie. Conform unor surse apropiate jurnalistului, Stanescu stia inca din luna octombrie a anului trecut ca i se pregateste acest post, fapt pentru care a si renuntat la o serie de angajamente pe care le avea in tara.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat ieri, prin vocea purtatorului de cuvant Corina Vintan, ca Stanescu a fost numit in urma cu cateva saptamani pe postul de la Marsilia. Actul de numire a fost semnat de premier, la propunerea MAE.

"Licuriciul cel mare" In calitate de director al ziarului "Gardianul" - publicatie manageriata o perioada in timpul mandatului sau si de Sorin Rosca Stanescu -, Gabriel Stanescu s-a remarcat  printr-o serie de editoriale extrem de acide la adresa presedintelui Traian Basescu. Intr-un editorial din noiembrie 2005, Stanescu vorbea despre faptul ca Basescu a optat in cazul legaturilor diplomatice cu Casa Alba pentru o "relatie felationara cu "licuriciul cel mare"".

Surse apropiate MAE au declarat ca Stanescu a incercat cu mai mult timp in urma sa obtina un post in minister, in centrala sau la misiunile din strainatate, insa in prima faza s-a lovit cel putin de un refuz. Perseverenta a dat insa roade.

Misiune pe trei ani "Nu mai imi aduc aminte cu exactitate cand am fost numit si nici cine mi-a facut propunerea. Nu stiu sa va spun nici cine a semnat numirea. Nu am dat concurs pentru ca am aici o misiune pe perioada determinata, iar concursurile pe posturi se dau doar in cazul angajatilor permanenti ai Ministerului Afacerilor Externe. Nu am mai lucrat in diplomatie, dar am absolvit cursuri NATO, UE si, in 1998, un curs la Ecole Militaire din Paris, am un doctorat in comunicare", ne-a declarat ieri Stanescu.

"Dl Stanescu a fost colaborator al facultatii noastre si a predat un curs de deontologie, cred ca incepand din 2000. In toamna anului trecut si-a dat doctoratul in comunicare si ne-a anuntat ca nu mai poate colabora cu noi", ne-a declarat Mihai Coman, decan al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. Coman mai spune ca nefiind titular pe post, Stanescu nu poate pretinde o rezervare a catedrei pe perioada celor trei ani de contract cu MAE.

SUBTERFUGIU Statutul diplomatului permite astfel de numiri Portita legislativa care a permis numirea lui Gabriel G. Stanescu fara concurs este articolul 48 din Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei, care, la alineatul 1, prevede ca, "pentru acoperirea necesarului de personal specializat din MAE, detasarea sau incadrarea pe perioada determinata se face pe durata misiunilor permanente". 

Litera legii si motivatia MAE duc la o concluzie care sta cu greu in picioare: numirea lui Stanescu s-a facut pentru ca, in intreaga organigrama a MAE, nu ar fi existat un diplomat intrat prin concurs care sa fi parcurs cei opt ani si examenele necesare obtinerii gradului de consul si care sa fi dorit sa participe la concursul pentru ocuparea postului.

Rasplata Ambasadori numiti pe principiul "serviciu contra serviciu" > Gabriel G. Stanescu nu este primul personaj care, dupa ce aduce "diverse servicii" unui puteri politice, este rasplatit cu un post in diplomatie. Aceasta practica a "supravietuit" regimurilor Iliescu, Constantinescu si Basescu.

> Gelu Voican Voiculescu, om de baza al lui Ion Iliescu in Revolutia din 1989 (printre altele, a coordonat procesul si executia Ceausestilor), a fost trimis ambasador in Maroc.

> Costin Georgescu, fost sef al SRI in regimul Constantinescu, a fost trimis ambasador in Cipru.

> Petru Constantin, zis Doctor Barbi, cunoscut ca autor al "Imnului golanilor", a fost trimis de Emil Constantinescu ambasador in Tunisia.

> Oliviu Gherman (zis si "Somnorila"), fost presedinte al PDSR, a fost rasplatit cu un post de ambasador la Paris.

> Neagu Udroiu, fost sef al Rompres, a transformat agentia intr-o institutie obedienta PSD. Urmarea: a fost trimis ambasador in Finlanda si Estonia.

> Tanase Joita, "a treia mana a lui Ion Iliescu", a produs mari daune Romaniei pe cand era procuror general, "brevetand" recursul in anulare. Rasplata: a fost trimis consul general la Strasbourg.

> Constantin Simirad, fost primar al Iasiului, a pus PSD-ului pe tava Partidul Moldovenilor. A fost trimis ambasador in Cuba.

> Traian Ungureanu si Sever Voinescu, editorialisti pro-prezidentiali ai ziarului "Cotidianul", au fost propusi de Basescu ambasadori la Londra, respectiv Washington. Ungureanu a fost respins de Tariceanu.

LANGA COASTA DE AZUR Marsilia, bijuteria de pe tarmul Mediteranei

Fondat in  600 i.H. de navigatorii greci, Marsilia este cea mai mare aglomerare urbana a Frantei dupa Paris si cel mai mare port francez la Mediterana. Centru administrativ al departamentului Gurile Ronului si al regiunii Proventa-Alpi-Coasta de Azur, cel mai vechi dintre orasele franceze se afla intr-un amfiteatru natural, marginit la vest de Marea Mediterana si la sud de munti calcarosi de un pitoresc similar Coastei de Azur.

Asemanarea si apropierea geografica de Coasta de Azur, ca si clima blanda fac, de altfel, din Marsilia unul dintre cele mai scumpe orase din Franta. Orasul lui Zinedine Zidane este, dupa Nisa, cel mai apropiat mediu urban pentru rasfatatii sortii care au case de vacanta pe Coasta de Azur.

Biografie de oportunist De la CDR la Alianta D.A., via PSD Gabriel G. Stanescu a fost adus in presa de vechiul sau prieten Sorin Rosca Stanescu. S-a imprietenit cu toate regimurile de dupa 1996 (CDR, PSD, Alianta D.A.), obtinand de la fiecare cate o dregatorie.

Pana anul trecut a injurat vartos "puterea portocalie", aceeasi care - prin premierul Tariceanu - l-a varat acum, pe usa din dos, in diplomatie. Pe 16 februarie 2006, scria in "Gardianul": "La majoritatea posturilor de televiziune sunt invitati, cu doua-trei notabile exceptii, numai comisari stalinisti, talibani in costume maoiste portocalii".

Nici Tariceanu nu era menajat: "Cabinetul Tariceanu afirma ca nu va relua practicile fostului Cabinet (Nastase - n.r.) si nu va mai oferi publicitate de la stat institutiilor mass-media. Minciuna, insa, are picioare scurte!" ("Gardianul", 12 august 2005). Intre timp, Gabriel G. Stanescu s-a razgandit: Tariceanu e bun. Mai ales daca-l trimite consul in tarile calde.

Repere din biografia lui Gabriel G. Stanescu 1992: Sorin Rosca Stanescu, pe atunci redactor-sef adjunct la "Evenimentul zilei", i l-a prezentat redactorului-sef Ion Cristoiu pe Gabriel G. Stanescu, insistand sa-l angajeze. Prietenul lui Rosca Stanescu a fost numit sef al sectiei Magazin.

1993: Gabriel G. Stanescu l-a urmat pe Rosca Stanescu la nou-infiintatul ziar "Ultimul cuvant", care a sucombat rapid.

1994: Gabriel G. Stanescu l-a urmat pe Rosca Stanescu la "Ziua".

1996: Odata cu venirea la putere a Conventiei Democrate din Romania (CDR), Gabriel G. Stanescu si-a amintit ca este nepotul unui venerabil lider taranist, Gabriel Tepelea. Drept urmare, a fost numit sef al Redactiei Sport din TVR, desi nu practicase niciodata gazetaria sportiva. S-a remarcat prin deplasari lungi si dese, in toate colturile lumii.

2001: Dupa plecarea de la putere a unchiului Tepelea, Gabriel G. Stanescu a fost nevoit sa paraseasca TVR. A fost recuperat de Rosca Stanescu la "Ziua".

2002: A fost numit director al ziarului "Gardianul", patronat de trezorierul PSD, Aristide Roibu. O vreme a conlucrat cu Rosca Stanescu, care preluase managementul publicatiei.

2005: La scurt timp dupa ce presedintele Basescu l-a repudiat pe prietenul Rosca Stanescu, acuzandu-l de santaj, Gabriel G. Stanescu i-a sarit in ajutor "Nasului" de la "Ziua". Atunci a facut celebra dezvaluire cu "licuriciul mare" (SUA) si "licuricii mici" (Franta si Germania). Vorbele ar fi fost spuse de Basescu intr-o discutie privata, la restaurant, dupa miezul noptii.

2006: Concediat de noul patron al "Gardianului", Gabriel G. Stanescu a ajuns din nou la "Ziua" lui Rosca Stanescu. De asta-data editorialist, pozitie din care l-a injurat temeinic pe Basescu si l-a tamaiat cu talent pe Tariceanu.

2007: Tariceanu il numeste consul la Marsilia.

Ne puteți urmări și pe Google News