Și-a schimbat radical stilul de-a se hrăni și rezultatele s-au văzut imediat.
17 titluri de Mare Șlem. Opt la Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020), unul la Roland Garros (2016), cinci la Wimbledon (2011, 2014, 2015, 2018 și 2019), trei la US Open (2011, 2015 și 2018).
La 33 de ani, Novak Djokovici și-a câștigat un loc în galeria celor mai mari jucători de tenis. Sârbul este un uriaș campion, chiar dacă în acest an a fost prins în vâltoarea a două mari scandaluri. Cel legat de organizarea unui turneu demonstrativ, la care mai mulți jucători, inclusiv el s-au infectat cu coronavirus. Apoi, a venit gestul făcut la US Open, atunci când a lovit cu mingea un arbitru de linie și a fost eliminat.
Discutând din punct de vedere profesional și financiar, Djokovici este un om împlinit. Stau mărturie turneele câștigate și cele 144 de milioane de dolari strânse doar din premii. „Nole” este căsătorit cu Jelena, iar cuplul are doi copii.
A căutat mult timp răspunsul la probleme
Drumul către aceste performanțe uluitoare, puterea de-a lupta de la egal la egal cu legendarii Roger Federer și Rafa Nadal nu au fost deloc simplu. Novak și-a dorit să joace tenis de la vârsta de șase ani, în Serbia, țară unde acest sport era departe de popularitatea fotbalului și a baschetului.
Îndrumat de Jelena Gencici, antrenoare care lucrase și cu Monica Seleș, Djokovici a reușit să ajungă la un nivel ridicat, făcându-și loc în primii 10. Pe de o parte, erau semne că sârbul are potențial, pe de alta, ceva îl ținea pe loc. În multe jocuri, Novak nu făcea față fizic, mental și claca.
A abandonat atunci când îi era lumea mai dragă și devenise chiar subiect de glume din cauza fragilității fizice.
În disperare de cauză, tenismenul a încercat să schimbe metodele de antrenament, ședințele de pregătire fizică, a consultat psihologi și kinetoterapeuți, a schimbat antrenori. Nimic nu dădea rezultate. Pe lângă probleme musculare, dureri abdominale, stare psihică proastă, sportivul suferea și de astm. Viața și cariera i s-au schimbat dintr-o întâmplare fericită. Evenimentele sunt povestite în cartea „Dieta câștigătoare”, în cadrul căreia Djokovici explică transformarea uluitoare.
Soluția, oferită din întâmplare
În 2010, doctorul sârb Igor Cetojevici, rezident în Cipru, schimba fără chef canalele de la televizor. Soția sa l-a rugat să lase pe un post unde se transmitea o partidă jucată de Djokovici la Australian Open. „Eram greoi, lent și obosit”, descrie tenismenul simptomele care îi guvernau viața.
Cu ochi avizați, doctorul și-a dat seama că sportivul suferă de o intoleranță la gluten, care îl ține pe loc. Prin intermediul tatălui lui „Nole”, Igor s-a întâlnit cu Novak și l-a convins să trebuie să elimine orice aliment care conține gluten.
„Nu pentru totdeauna, încearcă doar două săptămâni. Apoi, mănâncă o felie de pâine”. Djokovici a făcut întocmai și a observat o schimbare radicală. Cetojevici l-a supus mai întâi unui test „băbesc”. Tenismenul a luat o felie de pâine în mâna stângă și a pus-o cu în dreptul abdomenului. Apoi, a întins dreapta în poziție orizontală, încercând să opună rezistență în timp de doctorul trăgea în jos de mână. Anterior, făcuse testul fără pâine. Bineînțeles, diferența a fost vizibilă și Djokovici a constatat că atunci când nu ținea alimentul în mână avea mult mai multă forță.
În urma analizelor de sânge, a aflat că suferă de o intoleranță ridicată la gluten și roșii. A eliminat o listă impresionantă de alimente, dar și lactatele, și zahărul. Tenisul de nivel înalt cerea sacrificii.
Marea schimbare
„Nu înțelegeam cum o să fac asta. Părinții mei avuseseră o pizzerie atunci când eram copil. La sârbi, pâinea este un cult”, spunea Djokovici. Însă, schimbarea fizică și psihică era fără tăgadă. La câteva luni după ce și-a schimbat dieta, „Nole” a avut un an 2011 colosal. A câștigat titlurile de la Australian Open, Wimbledon și US Open.
Așadar, Djokovici a renunțat la pâine, brioșe, chifle, tortillas, orice paste sau noodles din făină de grâu, paste integrale, cozonac, chec, gogoși, plăcinte, biscuiți, covrigi, cerealele pentru micul dejun, chiar și cele de fulgi de porumb, băuturi alcoolice precum berea și altele obținute prin distilarea malțului.
A început să consume carne de pui și uneori de vită, pește, în special somon sălbatic, ouă, legume cu un nivel scăzut de carbohidrați, fructe, cereale fără gluten, diferite tipuri de semințe și alune.
Printre ale mici secrete dezvăluite din viața de sportiv profesionist, se mai numără hidratarea. Djokovici bea apă plată la temperatura camerei, pentru că cea de la frigider încetinește digestia. Imediat cum se trezește, consumă un pahar de apă pentru a se hidrata după somnul de noapte.
Este foarte atent la modul în care mănâncă. Fără să se uite în telefon, la televizor sau laptop, nu se angajează în discuții grele. Mestecă foarte bine, pentru ca stomacul „să nu primească un surplus de informații pe care îl va procesa greu”. Doarme câte opt ore pe noapte, între 23.00 - 24.00 și 7.00 - 8.00.