Un bărbat declarat mort de familie în urmă cu 19 ani, trăiește la Socola

Un bărbat declarat mort de familie în urmă cu 19 ani, trăiește la Socola

Reprezentanții Institutului de Psihiatrie Socola încearcă, din 2011, să facă acte de identitate unui pacient, pe care familia l-a declarat mort în urmă cu 20 de ani.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul Marilena Caraba de la Institutul de Psihiatrie Socola a declarat, ieri, că bărbatul, în vârstă de 58 de ani, din Galați, a fost dat dispărut în 1991, iar în 1999 a fost declarat mort și i s-a eliberat certificatul de deces, însă în tot acest timp a fost internat la Socola. „Se fac demersuri pentru anularea certificatului de deces și elaborarea unor acte noi care să îi stabilească identitatea. Obținerea unui act de identitate permite eliberarea unui card de sănătate și, astfel, Institutul Socola să își deconteze serviciile de la Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate”, a declarat dr. Marilena Caraba.

 

Întreținerea lui costă 4000 de lei lunar

Potrivit medicului, pentru un astfel de pacient, cheltuielile lunare de spitalizare sunt de 4.000 de lei.

„La un moment dat, s-a aflat că nu are acte de identitate valabile. Făcându-se o cercetare în acest sens s-a aflat că este o persoană decedată în Galați, moment în care compartimentul Juridic a făcut demersuri pentru anularea certificatului de deces, dând în judecată Primăria Galați. Demersurile s-au întins pe o perioadă de cinci ani, din 2011 până în 2016, și nu avem încă un rezultat final și pozitiv”, a declarat dr. Carmen Mucenica, șeful Secției Exterioare Bârnova din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași. Medicii spun că pacientul nu este unul violent și ar putea merge acasă în perioadele de stabilitate, el trebuind să revină doar atunci când are tulburări de comportament sau manifestări psihice.