Un avion chinez și un altul australian, „șicane” în apropiere de Marea Chinei de Sud: „A reprezentat o amenințare la adresa siguranței aeronavei și a echipajului acesteia”

Un avion chinez și un altul australian, „șicane” în apropiere de Marea Chinei de Sud: „A reprezentat o amenințare la adresa siguranței aeronavei și a echipajului acesteia” Sursa: Dreamstime.com

Un avion de vânătoare chinez ar fi periclitat siguranța echipajului aflat la bordul unei aeronave de recunoaștere aparținând Australiei. Totul s-ar fi întâmplat în momentul în care cel din urmă efectua o misiune de survol în proximitatea Mării Chinei de Sud, acuză Ministerul Apărării australian.

Luna trecută (mai 2022), aeronava chinezească, un J-16, s-a apropiat periculos de mult de avionul australian P-8, aflat într-o misiune de rutină privind supravegherea spațiului aerian internațional, transmite Richard Marles, ministrul australian al Apărării. Acesta a declarat că au fost lansate rachete de semnalizare, cel puțin unul dintre motoarele aeronavei australiene fiind lovite de acestea.

Pericol pentru avionul australian

„O manevră periculoasă a reprezentat o amenințare la adresa siguranței aeronavei P-8 și a echipajului acesteia. Avionul J-16 a zburat foarte aproape de partea laterală a P-8... în zborul apropiat de partea laterală, a lansat rachete de semnalizare.

Apoi, J-16 a accelerat și a tăiat peste botul P-8, stabilindu-se în fața P-8 la o distanță foarte mică. În acel moment a lansat un mănunchi de paiete, care conține mici bucăți de aluminiu, dintre care unele au fost trase în motorul aeronavei P-8. În mod evident, acest lucru este foarte periculos", a transmis Marles, într-un interviu pentru postul australian 9News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peter Layton, fost ofițer al Forțelor Aeriene australiene spune că astfel de paiete pot duce la deteriorarea paletelor unui motor cu reacție, iar în cazuri extreme pot duce la oprirea completă acestuia.

Discuții la nivel de stat între China și Australia pe tema incidentului aviatic

Anthony Albanese, premierul australian, spune că Guvernul său a ridicat această problemă la nivel de discuții cu statul chinez.

„Ceea ce s-a întâmplat nu a fost sigur și am făcut demersurile corespunzătoare către guvernul chinez, exprimându-ne îngrijorarea”, a declarat Albanese, care spune că aeronava australiană survola „în conformitate cu dreptul internațional, exercitând dreptul la libertatea de navigație și de survolare în apele internaționale, precum și în spațiul aerian”.

China și Australia, dispute din pricina spațiului aerian internațional

Miercuri, 1 iunie 2022, Australia acuzase China de faptul că avioanele sale de război au survolat în apropierea avioanelor australiene de recunoaștere, în acord cu sancțiunile Națiunilor Unite aplicate Coreei de Nord.

„În aceste interacțiuni, avioanele PLAAF nu au respectat normele internaționale de siguranță aeriană", a transmis Dan Le Bouthillier, șeful biroului de relații cu presa al Forțelor Armate Canadiene.

Există un istoric al acuzațiilor între Australia și China

În luna februarie 2022, statul australian acuza că o navă de război ce aparține Chinei ar fi utilizat un laser, pentru a „ilumina” un avion P-8 australian, aflat deasupra apelor din largul coastei de nord a țării. Un astfel de laser poate afecta vederea piloților, punând echipajul și aeronava în pericol, spune Administrația Federală a Aviației din SUA, în timp ce Guvernul australian cataloghează gestul drept „periculos" și „nesăbuit".

China neagă acuzațiile, spunând că nava sa de război acționa în conformitate cu dreptul internațional și că Australia vrea „răspândirea cu rea intenție de informații false despre China", conform CNN.