Un avion al MApN a aterizat la Tripoli pentru evacuarea românilor
- Adrian Cochino
- 25 februarie 2011, 01:40
126 de români au fost repatriați până acum din Libia la bordul unor curse regulate sau al celor trimise în ultimele zile de statele membre. Ministerul român al Apărării (MApN) a anunțat mai devreme că două avioane militare au ajuns la Tripoli, respectiv La Valletta, în Malta, pentru evacuarea altor români din țara nord-africană.
Ministerul român de Externe (MAE) a anunțat azi că 126 de români au fost repatriați în ultimele zile din Libia. 15 s-au întors chiar aseară, cu un avion polonez, se află în prezent la Varșovia și urmează să ajungă azi la București, a declarat directorul general pentru comunicare, din MAE, Doris Mircea. Un alt român a ajuns în noaptea de miercuri spre joi la Kiev, la bordul unui avion ucrainean, notează Interfax iar alți 15 au sosit azi la Heraklion, în Creta, la bordul unui feribot grecesc închiriat de China. MApN a anunţat azi că două aeronave militare au ajuns la Tripoli, respectiv La Valletta, în Malta, pentru evacuarea altor români. „Aeronava militară de transport C-130 HERCULES, aparţinând Forţelor Aeriene Române, a aterizat joi, 24 februarie, la ora 18.10, pe Aeroportul din Tripoli (Libia). Cealaltă aeronavă militară românească C-27 J SPARTAN a aterizat, în jurul orei 19.00, pe Aeroportul La Valleta din Malta”, a anunțat MApN. Operaţiunile de îmbarcare a cetăţenilor români sunt asigurate prin grija personalului diplomatic şi consular aflat în capitala Libiei. MAE a precizat că aproximativ 51 de cetăţeni români se aflau la aeroport în momentul sosirii aeronavei. În măsura în care vor rămâne locuri disponibile, vor fi îmbarcaţi şi cetăţeni europeni.
Cu sprijinul MApN, în cursul zilei de mâine, 25 februarie 2011, se are în vedere trimiterea unei noi aeronave militare în zonă, a precizat MAE într-un comunicat. Cazuri dificile Din evidențele MAE, aproximativ 500 de români se aflau în Libia în momentul începerii revoltelor și 220 dintre aceștia au solicitat, ulterior, informații privind modalitățile de părăsire a țării. Mulți români se află în prezent în deșert, chiar și la 1.000 de km depărtare de capitală, și nu au deocamdată posibilitatea de a părăsi zona. Ministrul de externe Teodor Baconschi a enumerat ieri câteva cazuri mai deosebite ale unor muncitori români aflaţi în Libia, cum ar fi grupul celor 15 petrolişti de pe platforma de extracţie marină a unei companii care aşteaptă decizia firmei privind oportunitatea evacuării, grupul de şase români angajaţi ai unei companii suedeze, care s-au adăpostit în casa unui cetăţean libian după ce campusul în care se aflau a fost atacat şi incendiat, și al celor trei români salariaţi ai unei companii cu un campus de lucru în oraşul Benghazi, zona de maximă intensitate a conflictului civil, care au fost asediaţi împreună cu alţi circa 200 de cetăţeni străini, petrecându-şi apoi noaptea în curtea unui cetăţean libian. Doris Mircea a precizat azi că există o colaborare permanentă între ambasada României şi alte state membre. „A fost activat mecanismul de monitorizare şi informare pentru protecţie civilă pentru a oferi sprijin pentru evacuarea cetăţenilor europeni din Libia”, a spus oficialul MAE. Mircea a precizat că „un feribot care poate lua la bord 500 de cetăţeni europeni va ajunge azi în portul Benghazi”, orașul din estul țării, aflat în prezent sub controlul opoziției.
Mii de străini au părăsit în ultimele zile Libia. Guvernele din întreaga lume au folosit avioane, feriboturi sau autobuze pentru a-şi evacua cetăţenii pe calea aerului, pe apă, spre Creta şi Malta, sau pe cale terestră. Turcia a evacuat deja 5.000 de cetăţeni din cei 25.000 prezenţi în Libia, în ceea ce a numit cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa. China a închiriat feriboturi greceşti pentru a-şi scoate cetăţenii din Libia.