Un asteroid a lovit Pământul. Ce s-a întâmplat în Filipine
- Iulia Moraru
- 6 septembrie 2024, 12:13
Filipine. Astronomii au identificat miercuri, 4 septembrie, un asteroid necunoscut anterior, denumit 2024 RW1, cu aproximativ opt ore înainte de a intra în atmosfera Pământului.
Această rocă spațială, considerată „inofensivă”, a ars rapid, așa cum era anticipat, lăsând în urma sa o dâră verde strălucitoare pe cer, înainte de a exploda într-un mod spectaculos.
Un asteroid a creat o minge de foc verde deasupra Filipinelor
Astronomii de la Catalina Sky Survey au identificat roca spațială, cu un diametru de aproximativ 1 metru, în primele ore ale zilei de miercuri, potrivit unei postări făcute de Agenția Spațială Europeană (ESA) pe platforma X.
Catalina Sky Survey este un proiect susținut de NASA, desfășurat la Observatorul Steward al Universității din Arizona, în apropiere de Tucson, care monitorizează cerul în căutarea obiectelor care ar putea reprezenta un pericol pentru Pământ.
ESA a estimat că asteroidul se va dezintegra în atmosferă și că locuitorii din apropiere ar putea asista la un spectacol impresionant, sub forma unui meteorit.
Asteroidul s-a dezintegrat deasupra Oceanului Pacific de Vest, în apropierea insulei Luzon din Filipine.
Spectacol de lumini pe cer
Roca spațială, pe măsură ce se dezintegra, a emis o lumină verde intensă înainte de a exploda într-un flash puternic, vizibil de la o distanță de cel puțin 400 de kilometri, potrivit Societății Americane de Meteori.
Conform ESA, asteroizi de dimensiunea lui 2024 RW1 pătrund în atmosfera Pământului aproximativ o dată la două săptămâni. Totuși, din cauza dimensiunilor reduse, aceștia sunt rareori observați înainte de a intra în atmosferă.
Acesta este doar al nouălea caz când astronomii au identificat un asteroid înainte de impact.
Cea mai recentă ocazie în care s-a întâmplat un eveniment similar a fost pe 21 ianuarie, când cercetătorii NASA au detectat o rocă spațială de dimensiuni comparabile, numită 2024 BX1, cu aproximativ trei ore înainte de a pătrunde în atmosferă și de a exploda deasupra Berlinului.
Acest asteroid a atras atenția și pentru faptul că era cel mai rapid asteroid în rotație observat până acum.
Un alt asteroid similar a fost observat și în 2022
În 2022, o altă rocă spațială, aproximativ de mărimea unui frigider și denumită 2022 EB5, a fost detectată cu doar două ore înainte de a pătrunde în atmosfera terestră cu o viteză de aproape 64.000 km/h, dezintegrându-se ulterior deasupra Arcticii.
Fragmente mici din meteoriți de tip „minge de foc” ajung frecvent pe suprafața Pământului după ce sunt împrăștiate de exploziile din aer.
În ianuarie, cercetătorii au reușit să recupereze fragmente din meteoritul observat deasupra Berlinului și au descoperit apoi că acesta provenea dintr-un tip rar de asteroid, numit aubrită, care ar putea avea o vârstă similară cu cea a sistemului solar, potrivit livescience.com.