Schimbare atmosferică extremă deasupra Arcticii. Ce s-a întâmplat cu vortexul polar

Schimbare atmosferică extremă deasupra Arcticii. Ce s-a întâmplat cu vortexul polar Fenomen de inversare a polarității în Antarctica. Sursa Foto: Twitter/X

La începutul acestei luni, un eveniment brusc de încălzire atmosferică a făcut ca vortexul polar al Arcticii să își inverseze traiectoria. Inelul de aer rece din vortex se rotește acum în direcția greșită, ceea ce a ar putea avea un impact asupra fenomenelor meteorologice globale.

Vortex polar deasupra Arcticii. Schimbare atmosferică severă la nivel global

Vortexul polar care se învârte în jurul Arcticii se învârte în direcția greșită. Cauza este dată de încălzirea surprinzătoare din atmosfera superioară, care a declanșat o inversare majoră la începutul acestei luni. Este una dintre cele mai extreme schimbări atmosferice din istoria recentă.

În trecut, întreruperile vortexului polar - o masă rotativă de aer rece care se rotește în jurul Arcticii - au declanșat vreme extrem de rece și furtuni în zone mari din SUA.

Schimbarea actuală a direcției vortexului probabil că nu va duce la un „îngheț" similar. Dar schimbarea bruscă a provocat transformări deasupra Polului Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vortexul polar este cel mai intens în timpul lunilor de iarnă și se extinde în stratosferă. Acesta este cel de-al doilea strat al atmosferei până la aproximativ 50 de kilometri deasupra suprafeței.

vortex polar, fenomen

Vortexul se învârte în sens invers acelor de ceasornic, cu viteze ale vântului de aproximativ 250 km/h

Această viteză este similară cu cea a unui uragan de categoria 5, după cum arată U.K. Met Office. Un vortex similar înconjoară, de asemenea, Antarctica în timpul iernii australe.

Ocazional, vortexurile polare se inversează temporar. Aceste evenimente pot dura zile, săptămâni sau luni și sunt cauzate de încălzirea stratosferică bruscă (SSW), când temperaturile din stratosferă urcă cu până la 50 de grade Celsius în decurs de câteva zile.

Încălzirea bruscă este cauzată de „undele planetare" din atmosferă. Acestea se formează atunci când aerul se ridică într-o regiune cu densitate diferită și este împins înapoi în jos de forța de rotație a Pământului.

vortex polar, fenomen

Vortex polar deasupra Arcticii. Acest proces întrerupe sau inversează fluxul vortexului

Actualul eveniment de inversare din Arctica a început pe 4 martie. Cu toate acestea, vânturile încep să încetinească, lăsând să se înțeleagă că vortexul va reveni în curând la traiectoria sa normală, potrivit Spaceweather.com:

„A fost o inversare substanțială", a declarat pentru Spaceweather.com Amy Butler, climatolog la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Viteza vânturilor inversate plasează evenimentul în primele șase din istorie, a adăugat ea.

Perturbările vortexului polar pot avea un impact asupra vremii din SUA. Cu toate acestea, schimbarea temperaturii aerului în jurul Arcticii a aspirat cantități mari de ozon de la latitudini mai joase, creând un „vârf temporar de ozon” - opusul unei găuri de ozon. În prezent, există mai mult ozon în jurul Arcticii decât în această perioadă în orice alt an înregistrat, potrivit Spaceweather.com. Cu toate acestea, acest vârf de ozon va dispărea după ce vortexul polar va reveni la normal.