Un artist ceh a păcălit întreaga Europă

Un artist ceh a păcălit întreaga Europă

„Ştiam că se va afla adevărul, dar voiam să ştiu dacă Europa este capabilă să râdă de ea însăşi", aşa sună declaraţia oficială a lui David Cerny, controversatul artist ceh care a creat singur o întreagă expoziţie în numele a 27 de ţări, atribuind lucrările unor artişti inventaţi.

Una dintre piesele sale din „Entropa” – expoziţie care marchează începutul preşedinţiei cehe a Uniunii Europene - a stârnit un protest oficial din partea Bulgariei, pe a cărei hartă e desenată o toaletă turcească. Alte ţări au început să-şi caute artiştii care le-au reprezentat, constatând că au CV-uri inventate. În timp ce David Cerny le cerea scuze oficialilor, vicepremierul  ceh Alexandr Vondra, care trebuia să inaugureze azi instalaţia de 7 tone din sediul Consiliului European, declara că „este în stare de şoc".

Pentru România, cehul îşi găsise un „alter-ego” în Matei Tiron, pentru care a creat şi o pagină web, http://mateitiron.com. Câteva dintre lucrările care exemplificau creaţia sa pe site aparţin de fapt altor artişti (cum ar fi Marlene Haring). Curatorul Ştefan Tiron susţine însă că a întâlnit un Matei Tiron în timpul unei rezidenţe la Akademie Schloss Solitude din Stuttgart, însă artistul nu e de găsit.

România rămâne „Dracula Land”

„Crearea falselor identităţi reprezintă una dintre strategiile artei contemporane” – este unul dintre argumentele lui David Cerny pentru gestul său. „E un tip de strategie care funcţionează în tot felul de forme şi care probează exact posibilitatea de a păcăli sistemul. El a livrat ceva, oficialii au aprobat expoziţia, întreaga presă a preluat ştirea ca atare, lucru care ar trebui să ne dea de gândit”, este de părere curatorul şi teoreticianul Ştefan Tiron.

Cehul în vârstă de 41 de ani mai are la activ câteva „provocări”: în 1991, Moscova s-a „iritat” din cauza unui tanc sovietic vopsit în roz, prin care Cerny sărbătorea eliberarea Pragăi, după război.

În „Entropa”, ţara noastră capătă colţi de vampir, fiind imaginată ca un parc de distracţii, însoţit de textul: „Bine aţi venit în Dracula Land. Suntem o periferie fără sfârşit, un loc de unde artiştii pleacă la expoziţii europene cu autocarul. Suntem o ţară prea săracă pentru a ne sprijini propria cultură, însă prea bogată pentru a beneficia, la fel ca ţările în curs de dezvoltare, de sprijinul celor dezvoltate. Suntem un popor obişnuit să lucreze cu un buget zero, suntem campionii reducerilor, ai publicităţii care induce în eroare şi ai improvizaţiei. Abia recent ne-am dat seama că, promovându-ne cu aceste trăsături, devenim cel puţin un pic mai interesanţi în ochii celorlalţi”.

Preoţi şi un steag gay pentru Polonia

În aceeaşi notă sarcastică, harta Germaniei este traversată de autostrăzi într-o formă care aduce cu svastica, pe cea a Danemarcei apare caricatura lui Mahomed, din piese de lego, Luxemburg e o „pepită de aur” de vânzare, iar Marea Britanie lipseşte, aluzie la euroscepticismul ei.

Lituania e reprezentată de soldaţi care urinează peste graniţa cu Rusia, Slovacia e un imens caltaboş, în timp ce, pe harta Poloniei, preoţi catolici ridică steagul gay, în poziţia consacrată de celebra fotografie de la Iwo Jima.

Franţa e ironizată pentru veşnicele proteste ale studenţilor şi salariaţilor, cu o banderolă pe care e scris „grevă”, iar Italia pentru fetişul ei, harta ţării fiind un uriaş teren de fotbal. Istoria de colonizatoare din spatele Portugaliei e „sancţionată” prin bucăţi de carne împrăştiate pe forma teritoriului. În locul Suediei apare o cutie de carton Ikea.

Întreaga instalaţie de la Bruxelles a costat peste 350.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News