Un anonim a schimbat profund fotbalul din Germania, dar a eșuat în România

Un anonim a schimbat profund fotbalul din Germania, dar a eșuat în România

A fost mentorul unui tehnician de mare succes și a avut idei vizionare.

Wolfgang Frank avea să intre în fotbalul din țara natală abia în sezonul 1994-1995, atunci când a fost numit pe banca formației Rot-Weiss Essen, din liga secundă. Ghinionul a făcut ca această grupare să fie retrogradată în liga a 3-a, de federație, din cauza neregulilor financiare. Dar cei din Essen s-au calificat în finala Cupei Germaniei, performanță uluitoare pentru o echipă modestă. Însă, adversara, Werder Bremen, s-a dovedit de netrecut și s-a impus cu 3-1.

Frank avea multe idei inovatoare de pus în practică, dar nu găsea echipa care să răspundă cerințelor sale. În 1995, ajunge la un alt club mediocru: Mainz 05. O formație ce nu evoluase niciodată în Bundesliga și care în fiecare sezon își propunea să se mențină în liga secundă. La acea vreme, la Mainz era legitimat și Jurgen Klopp, un fotbalist modest, reprofilat fundaș dreapta din atacant.

„Metodele de antrenament sunt destul de sofisticate”, își amintește Christian Heidel, managerul general al echipei. Însă, Mainz a intrat cu un bilanț dezastruos în pauza de iarnă, la cinci puncte distanță de salvarea de la retrogradare. „Șansele de salvare ale lui Mainz: 100%. Nu 99%. 100%”, scria revista Kicker la acea vreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cartea „Klopp - Fotbal în ritm de heavy metal”, jurnalistul german Raphael Honigstein realizează un portret remarcabil al lui Wofgang Frank. Și asta pentru că tehnicianul este cel care l-a influențat pe Jurgen Klopp în mare măsură. Revenind la sezonul 1995-1996, în iarnă, Frank a decis să facă o schimbare profundă.

Și astfel a apărut ideea de-a renunța la postul de libero (fotbalistul care evolua mai retras în linia de fund). Nu se mai pomenise așa ceva la vremea respectivă în fotbalul european. „Echipele de club și echipa națională câștigaseră toate trofeele importante având pe teren un libero, încă din perioada de glorie a lui Franz Beckenbauer în anii 1970”, scrie Honigstein în carte.

Ideea a fost privită cu neîncredere de toată lumea, dar Frank a pus-o în practică. O tactică asemănătoare mai fusese încercată în 1986, la Kaiserslautern, de Hans Bongartz, dar totul se dovedise a fi un eșec. „Sistemul este fundamental distructiv”, spunea Berti Vogts, selecționerul Germaniei, în timp ce Wolfgang se chinuia la Mainz să-și învețe jucătorii cum se joacă fără libero.