Un angajat de la Cernobîl povestește ce s-a întâmplat după ce rușii au ocupat centrala

Un angajat de la Cernobîl povestește ce s-a întâmplat după ce rușii au ocupat centrala sursă: Pixabay

Un angajat de la Cernobîl a descris ce s-a întâmplat la fața locului când Rusia a invadat Ucraina și a capturat centrala nucleară. Ce se anunța să fie o zi de muncă obișnuită s-a transformat rapid într-un coșmar.

Mykola Pobiedin, șeful atelierului de procesare a deșeurilor radioactive de la Cernobîl, a fost la fața locului după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat război cu Ucraina și și-a amintit momentul în care a auzit o alarmă care i-a îndrumat pe toți să meargă la „adăpostul anti-bombe”.

O zi de muncă neobișnuită

Lucrătorii au respectat alarma, moment în care el a descris cum „s-a clarificat întreaga situație”. Peste 200 de muncitori au fost forțați să rămână la fața locului și abia pe 20 martie, aproape o lună mai târziu, 100 au fost lăsați să se întoarcă la casele lor. Vorbind la telefon din Slavutych, un oraș construit pentru a găzdui muncitorii evacuați din centrală în urma dezastrului nuclear din 1986, Pobiedin a descris situația ca și când „a fost un sechestru”.„Apoi a venit comanda „Toți la locul de muncă!” Ei bine, atunci am început să ne organizăm viața acolo, adaptându-ne la situație”, a spus el.

Pobiedin a explicat că militarii „nu au intrat pe teritoriul unității”, ci au controlat situația, deplasându-se în jurul șantierului cu „transporturile lor blindate”.„Cu alte cuvinte, totul în jurul nostru a fost încercuit. Oamenii sunt înarmați, merg cu mitraliere. Deci, nu am făcut nicio rezistență. Și nu am fi putut să o facem. Mai ales împotriva tancurilor.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrătorul a spus că mesele erau organizate de două ori pe zi, în timp ce se aprovizionau cu produsele alimentare pe care oamenii le aveau în dulapuri, cum ar fi ceai, cafea și prăjituri și și-a amintit că „primul lucru care s-aterminat a fost pâinea”.Soldații invadatori „nu au interferat” cu muncitorii, a spus Pobiedin, dar au exercitat „o oarecare presiune psihologică”. Deoarece nu puteau pleca, angajații nu au putut să-și mențină rutina obișnuită de lucru timp de 12 ore înainte de a fi înlocuiți de muncitori în tura următoare.

În schimb, au fost forțați să lucreze 24 de ore consecutive cu o pauză de jumătate de oră, dar personalul a încercat să-și mențină spiritul ascultând radioul ucrainean, ceea ce le-a permis să rămână conectați cu lumea exterioară, potrivit Uniland News.

Încălcarea cerințelor de siguranță

Doar aproximativ 50 de persoane au ajuns la Cernobîl pentru a-i înlocui pe cei 100 de muncitori plecați, iar Pobiedin și-a exprimat îngrijorarea subliniind importanța rotației personalului la șantier.„Pot exista unele erori, unele acțiuni nu sunt întreprinse. O persoană obosită ar putea face o greșeală care va cauza probleme.”Pobiedin și-a exprimat convingerea că ar trebui implementată o schimbare programată a schimburilor, astfel încât oamenii să știe cât timp trebuie să rămână pe site și să nu se întrebe dacă este vorbea despre „o zi, 20 de zile sau pentru totdeauna”.

Într-o declarație care abordează situația, Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a declarat că informațiile primite de la centrală „indică faptul că personalul operațional menține parametrii de siguranță în limitele valorilor standard”. „În același timp”, a spus agenția, „armata rusă continuă să încalce grav cerințele de siguranță împotriva radiațiilor și procedurile stricte de control al accesului la CNE și în Zona de Excluziune, ceea ce duce la deteriorarea situației radiațiilor de pe amplasament”.