Evenimentul ZileiActualitateUn an de la moartea polițistului Bogdan Gigină. O familie îngenuncheată de durere, o tânără ce a schimbat rochia de mireasă pe hainele de doliu și multe întrebări fără răspuns încă

Un an de la moartea polițistului Bogdan Gigină. O familie îngenuncheată de durere, o tânără ce a schimbat rochia de mireasă pe hainele de doliu și multe întrebări fără răspuns încă

Un an de la moartea polițistului Bogdan Gigină. O familie îngenuncheată de durere, o tânără ce a schimbat rochia de mireasă pe hainele de doliu și multe întrebări fără răspuns încă
Astăzi se împlinește un an de la tragedia în care polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața. Un an de când mii de români au ieșit în stradă să ceară dreptate, un an de anchete ce au scos la iveală dedesubturi murdare ale justiției din România și, mai presus de toate, un an de durere nemărginită pentru familia și apropiații lui Bogdan.

Polițistul, în vârstă de numai 28 de ani, a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă din carosabil, în timp ce îi deschidea drumul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Într-o searăblestemată de octombrie, pe o ploaie torențială, Bogdan Gigină pleca în ultima sa misiune. Îi asigura traseul lui Oprea și avea obligația de a ajunge în intersecții înaintea coloanei oficiale, pentru a se asigura că traficul este oprit.

Potrivit anchetatorilor, Gabriel Oprea nu se grăbea în interesul național, așa cum susține în continuare, ci în cel propriu. Se întorcea de la o întâlnire din nordul Capitalei și mergea acasă, în cartioerul Cotroceni.

După ce a traverst intersecția străzii Știrbei Vodă cu Calea Plevnei, Bogdan a accelerat până la viteza de 84 km la oră, grăbindu-se către intersecția cu Splaiul Independenței. Nefastul a făcut ca în goana de a-și îndeplini misiunea, punând slujba în fața propriei vieți, Bogdan să cadă cu motocicleta într-o groapă săpată în mijlocul carosabilului de angajații unei firme de gaze. Motocicleta de 200 kilograme s-a prăbușit peste el. A fost transportat de urgență la spital, însă, din nefericire, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viașa, Bogdan încheia pe un pat de spital misiunea cu viața.

"Retrăiesc seara accidentului când din copilul meu frumos şi plin de viaţă, am găsit un corp distrus, cu un chip greu de recunoscut chiar şi pentru mine. Visele noastre erau altele, copilul meu. Şi tu ştii asta…’', spune cu durere mama lui Bogdan Gigină.

Dispariția sa a dat naștere unei adevărate revolte în stradă. Mii de cetățeni au cerut demisia lui Gabriel Oprea. Abia după câteva zile, acesta renunța la fotoliul de ministru de Interne.

Imediat după accident, procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar penal în rem pentru ucidere din culpă, iar cazul a fost preluat ulterior de DNA.

Gabriel Oprea a fost atunci pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. Motivul: fostul ministru ar fi avut mereu la dispoziţie agenţi care să-i scurteze timpul petrecut în trafic.

Potrivit anchetatorilor, Oprea a beneficiat de coloană oficială în 1.600 de ocazii, adică dublu faţă de premier şi triplu faţă de şeful statului.

La aproape un an de la tragedie, DNA a cerut aviz Senatului pentru a-l cerceta pe Gabriel Oprea pentru uciderea din culpă a lui Bogdan Gigină, însă s-a lovit de refuzul parlamentarilor. Abia după ce Oprea a demisionat din Parlament, Klaus Iohannis a putut da avizul necesar pentru cercetarea fostului ministru.

"Această cruce pe care o s-o duc toată viaţă, o tragedie mare. Cer iertare familiei. Ştiu ce înseamnă să ai un deces în familie", spune Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea a susținut din capul locului că este nevinovat pentru tragedia ce a îngenuncheat de durere o familie, luându-le singurul copil și lăsând o tânără abia căsătorită, văduvă. Anchetatorii în schimb susțin că Oprea era cel care stabilea viteza de deplasare în multe din cursele în care era escortat.

Tatăl lui Bogdan Gigină consideră că Oprea nu e singurul vinovat.

"Vinovaţi sunt toţi: conducerea Brigăzii Poliţiei Rutiere de la acea vreme, domnul ministru Oprea şi firma de gaze", spune Cornel Gigină.

Părinţii lui Bogdan încă speră ca vinovaţii să plătească. Deşi durerea lor nu poate fi alinată de nimic, gândul că s-ar putea face dreptate le-ar da putere să meargă mai departe.

 


Accesează: