UE primește o lovitură cruntă de la un fost președinte american, pe care liderii Uniunii l-au considerat ani în șir unul dintre cei mai fideli aliați.
Este vorba despre fostul lider de la Casa Albă Barack Obama, care nu ezită să vorbească deschis despre „contradicțiile nerezolvate din interiorul blocului european.
Pentru ca umilința să fie completă, Obama se referă deschis la criza datoriilor grecești provocată de prăbușirea piețelor financiare în 2008 și notează că aceasta „a dezvăluit contradicțiile nerezolvate din marșul de decenii al europenilor către o mai mare integrare”.
„Pentru mine, explică Obama, totul a fost ca și cum aș fi urmărit la televizor o reluare a dezbaterilor pe care le-am avut SUA în urma crizei de pe Wall Street.
Și în timp ce eram cât se poate de edificat despre ce ar fi trebuit să facă liderii europeni, de pildă [cancelarul german Angela] Merkel și [președintele francez Nicolas] Sarkozy, am avut simpatie pentru orbirea politică în care se aflau.
La urma urmei, am trecut și eu prin clipe de coșmar ca să-i conving pe alegătorii americani că are sens să cheltuim miliardele de dolari ai contribuabililor pentru a salva băncile și pentru a ajuta companii străine să evite executarea silită sau pierderea locurilor de muncă în propria noastră țară.
Visul lui Ceaușescu s-a împlinit! Restaurantele de lux duc la un alt nivel salamul cu soia
„Pe de altă parte, doamnei Merkel și lui Sarkozy au fost nevoiți să-și convingă alegătorii că are sens să salveze o grămadă de afaceri străine.
Mi-am dat seama atunci că această criză a datoriilor grecești era la fel de mult o problemă geopolitică, pe cât era o problemă a finanțelor globale.”
Încrederea în zona euro s-a spulberat
În memoriile sale, intitulate „A Promised Land”, Obama lasă să se înțeleagă că au existat consecințe interne enorme în Franța lui Sarkozy și Germania Angelei Merkel din pricina crizei grecești. Mai precis, încrederea în zona euro s-a spulberat, iar cicatricele sunt vizibile chiar și astăzi.
Să nu vă imaginați, însă, că Obama – fost președinte al SUA din 2008 până în 2016 – a abandonat principiile globaliste care stau la baza cauzei europene. „Într-o măsură remarcabilă, experimental (UE n.r.) a funcționat. În schimbul renunțării la unele elemente ale suveranității lor,
statele membre ale UE s-au bucurat de o măsură de pace și prosperitate pe scară largă, de neegalat în istoria omenirii”.
Avem vaccin, acum! Dar cât mai durează până scăpăm de mască? Te apucă depresia
Fostul președinte American pare să dea vina pentru dificultățile prin care trece Uniunea pe identitățile naționale care sunt „lucruri încăpățânate”, cu referire la ieșirea Marii Britanii din bloc și tensiunile dintre liderii europeni și guvernele unor țări precum Ungaria și Polonia.
Marele pericol care-i pândește acum pe liderii europeni este ca noua Administrației Biden să împruimute acest mod de a vedea realitățile europene.