Umaniștii dezgropă securea războiului: fără deșeuri periculoase în România!

Umaniștii dezgropă securea războiului: fără deșeuri periculoase în România! Camera deputaților. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reprezentanții Partidului Umanist Social Liberal acuză Ministerul Mediului că pregătește un proiect legislativ pentru a deschide larg poarta României către deșeurile din export.

Astfel, ar urma să fie deschis un noi punct de trecere a frontierei, în Portul Brăila, pe unde deșeurile ar urma să ajungă la noi în țară. Umaniștii avertizează că o astfel de măsură contravine prevederilor legale în vigoare și acuză că așa se fac jocurile „băieților deștepți” care vor să transforme România în groapa de gunoi a Europei.

„Ca ministru al Mediului, nu doar că m-am confruntat deseori cu această problemă, dar am inițiat și măsuri concrete pentru rezolvarea ei!               Așa ar fi fost logic și eficient, dacă vrem, într-adevăr, să ne apărăm mediul și economia naționale! În loc de asta, însă, ce vedem? Că îi mai deschidem infracționalității o poartă greu de supravegheat! Și mai cheltuim și resurse materiale și umane (de unde??) pentru asta! Dacă avem bani de cheltuit, foarte bine! Să o facem pentru exportatorii noștri de grâne, care, de un an, stau blocați de situația exportatorilor din Ucraina! Nu în folosul profitorilor care ne toacă fierul vechi trudit de părinții noștri! Și nu al șmecherilor care vor să ne transforme în groapa de gunoi a Europei!”, transmite Grațiela Gavrilescu, președintele Forului de Conducere Colegială al PUSL

În 2021, informațiile prezentate de Hotnews arătau că importul de deșeuri în România a devenit o afacere extrem de profitabilă, ajungând să valoreze anual sute de milioane de euro. Cele mai multe deşeuri importate vin din UE, din ţări precum Germania, Belgia, Olanda, Italia sau Marea Britanie, însă în ultima vreme au fost descoperite cazuri de deșuri provenite inclusiv din Asia, din Japonia, China și Hong Kong. România a devenit „țintă” preferată pentru aceste gunoaie, deoarece costurile de depozitare sunt de 10-15 ori mai mici decât în alte state europene. De exemplu, în România, depozitarea tonei de gunoi costă între 17 şi 35 de euro, în timp ce în Marea Britanie este 500 de lire sterline, iar în Italia este 500 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News