Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultimul tricou, cu numărul 9, purtat de Maradona pentru gruparea italiană Napoli, a fost vândut la licitație cu o sumă fabuloasă. De ce era un tricou special pentru „Butoiașul Atomic”
Ultimul tricou, cu numărul 9, purtat de Maradona pentru gruparea italiană Napoli, a fost vândut la licitație cu o sumă fabuloasă. De ce era un tricou special pentru „Butoiașul Atomic”

Ultimul tricou, cu numărul 9, purtat de Maradona pentru gruparea italiană Napoli, a fost vândut la licitație cu o sumă fabuloasă. De ce era un tricou special pentru „Butoiașul Atomic”

12.000 de euro a costat un tricou cu numărul 9, de culoare roșie, pe care l-a îmbrăcat argentinianul Diego Maradona la echipa italiană de fotbal SSC Napoli în răstimpul cât a fost jucător al acestei echipe. Prețul a fost stabilit în urma unei licitații care a avut loc joi, la Torino, potrivit Agerpres.

Tricoul de culoare roşie, cu numărul 9, purtat de argentinianul Diego Maradona la echipa italiană de fotbal SSC Napoli, este o adevărată raritate în lumea colecţionarilor, motivul ținând de faptul că Maradona a evoluat în mod obişnuit la gruparea napolitană în tricouri albastre, purtând pe spate numărul 10. „Butoiaşul Atomic” a purtat tricoul de culoare roşie cu numărul 9 la Pisa, cu ocazia unei partide din ediţia 1990-1991 a campionatului italian, ultima pe care fotbalistul a disputant-o pentru Napoli. El i-a lăsat atunci pentru prima oară legendarul său număr 10 lui Gianfranco Zola.

Vândut cu 12.000 de euro, tricoul respectiv a fost cel mai scump obiect adjudecat joi în cursul acestei licitaţii de articole sportive, organizată de casa Bolaffi.

În total, 222 de obiecte au fost puse în vânzare, de la tricouri ale unor vedete italiene şi internaţionale din lumea fotbalului, la fotografii cu dedicaţie dar şi tricoul de ciclişti, bilete de meci, încălţări sau chiar apărători de tibie purtate de Giorgio Chiellini, fundaşul lui Juventus Torino, care nu şi-au găsit însă un cumpărător.

Un al tricou purtat de Maradona la Napoli, unul mult mai clasic, de culoare albastră cu numărul 10 pe spate, a fost vândut cu 6.500 euro.

Un alt număr 10, cel al francezului Michel Platini la Juventus Torino, s-a văzut cu 2.800 de euro, ceva mai puţin decât cele 3.200 de euro obţinute pentru tricoul lui Gaetano Scirea, unul dintre cei mai iubiţi jucători din istoria fotbalului, mort într-un accident de maşină în 1989, şi care i-a fost căpitan la Juventus.

Tot cu numărul 10, un tricou purtat de Zinedine Zidane la meciul Franţa – Mexic din 2006 şi-a găsit un cumpărător pentru 1.900 euro, în timp ce un tricou roşu cu literele CCCP, aparţinându-i fostului internaţional sovietic Oleg Blohin, s-a vândut cu 1.700 euro.

Tricouri ale lui Ronaldo, Messi, Ronaldinho, Figo, Veron sau Gullit au fost de asemenea vândute, cu preţuri între 475 de euro pentru "Ronnie" şi 1.500 euro pentru Balonul de Aur olandez al lui AC Milan.

Un bilet pentru tragica finală a Cupei Campionilor Europeni de pe stadionul Heysel, în 1985, a fost adjudecat cu 325 de euro, în timp ce primul contract de transfer al lui Giampiero Boniperti la Juventus, club la care a fost unul dintre cei mai mari jucători, iar apoi preşedinte timp 20 de ani, s-a vândut cu 4.800 euro.

În afara fotbalului, un colecţionar a plătit 1.600 euro pentru a intra în posesia unui tricou purtat de Eddy Merckx în Giro d'Italia 1967, iar un altul a achitat 400 de euro pentru tricoul fostului căpitan al All Backs Richie McCaw.