Ultimul scenariu al lui Noam Chomsky: „SUA vor să slăbească Rusia mai mult decât pe Germania prin Tratatul de la Versailles”

sursa foto: yandex.ru

Activistul anticapitalist Noam Chomsky, un celebru și înveterat critic al politicii externe a Statelor Unite, spune că obiectivul Washingtonului în războiul din Ucraina este de a slăbi poziția Rusiei la nivel mondial. Iar pentru aceasta ar fi construit o coaliție a statelor occidentale care susțin Kievul împotriva invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Noam Chomsky, devenit cunoscut la nivel mondial ca lingvist, susține că miza politicienilor din Statele Unite în războiul din Ucraina ar fi de a slăbi pozițiile Rusiei conduse de Vladimir Putin și că aceasta ar fi explicația pentru susținerea pe care Statele Unite și țările occidentale o acordă Ucrainei împotriva forțelor militare de invazie ale Moscovei.

Din punctul său de vedere, administrația de la Washington ar dori să priveze Moscova de posibilitatea de a rezolva criza ucraineană pe cale diplomatică. Aceasta în condițiile în care Vladimir Putin și-a anunțat fără echivoc intenția de a distruge statul ucrainean și de a ocupa mari părți din acesta.

Mai mult, Chomsky susține că o astfel de atitudine va tensiona și mai mult situația mondială. Noam Chomsky susține că NATO a luat o astfel de decizie la summitul desfășurat la baza aeriană Ramstein, din Germania.

„La acel summit, Alianța, inclusiv Europa, a adoptat poziția oficială a Statelor Unite, conform căreia Rusia trebuie slăbită într-atât, încât să nu mai poată întreprinde acțiuni de asemenea amploare. Dacă ne gândim mai bine, asta înseamnă că Moscova trebuie slăbită mai mult decât a fost slăbită Germania de Tratatul de la Versailles, din 1919. Ei trebuie să strivească forțele Rusiei mult mai serios, astfel încât să nu mai poată purta negocieri, să nu se mai ocupe de diplomație”, a afirmat Noam Chomsky.

Războiul din Ucraina comparat cu cel din Irak

El s-a arătat „dezamăgit” de refuzul țărilor europene de a abandona Ucraina în fața Rusiei și de disponibilitatea acestora de a accepta deciziilor Casei Albe.

„Europa susține acum acest punct de vedere. Americanii au promovat întotdeauna această politică, dar Germania și Franța au dus un fel de proces diplomatic alternativ. La acel summit însă, ele au adoptat, pur și simplu, poziția Statelor Unite”, a mai spus Chomsky.

El a comparat războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina cu cel purtat de Statele Unite în Irak, pentru a impune propria ordine.

„Este foarte interesant să urmărești ce se scrie în SUA. Acolo ceea ce se întâmplă în Ucraina este denumit un conflict «neprovocat». Singura situația în care s-ar putea folosi această formulare presupune înțelegerea faptului că ceea ce se întâmplă este, de fapt, cât se poate de provocat. Iată de ce trebuie repetată această frază. Nimeni nu o folosește când vine vorba despre alte conflicte”, a constatat lingvistul.

Chomsky nu este de acord cu apropierea Ucrainei de NATO

Chomsky susține că dorința Washingtonului este de a atrage Ucraina în NATO, în ciuda protestelor Moscovei, dar și a avertismentelor din partea unor politicieni americani.

„Încă de acum 30 de ani, cu mult înainte de Putin, Rusia a dat de înțeles că intrarea Ucrainei în NATO, o alianță militară ostilă, va însemna depășirea liniei roșii, ceea ce nu va accepta nici un lider rus. Nici Gorbaciov, nici Elțîn, nici Putin. Unii dintre înalții reprezentanți ai SUA au înțeles acest lucru: George Kennan, Henry Kissinger, Jake Madlock și șeful SRI, William Burns. Înțelegerea acestui lucru există de mult. Începând din anii 1990 ei încearcă să-i avertizeze pe oficialii americani că încercările de a include Ucraina în NATO vor fi nesăbuite și provocatoare”, a declarat Chomsky într-un interviu acordat publicației mexicane El Universal, preluat de agenția de presă de stat din Rusia, RIA Novosti.

.