Ucraina trebuie să pună capăt războiul până la iarnă. Andrii Iermak: "Este foarte important pentru noi. Cu siguranță va fi mai dificil"

Ucraina trebuie să pună capăt războiul până la iarnă. Andrii Iermak: "Este foarte important pentru noi. Cu siguranță va fi mai dificil" Sursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a explicat, marți, 19 iulie, că este important pentru Ucraina să pună capăt războiului înainte de venirea iernii. Rușii ar putea deveni mai periculoși.

Într-un interviu oferit marți, 12 iulie, Andrii Iermak, a precizat motivul pentru care Ucraina trebuie să oprească războiul până în iarnă. "Este foarte important pentru noi să nu intrăm în iarnă. După iarnă, când rușii vor fi avut mai mult timp să se implanteze, cu siguranță va fi mai dificil. Spre asta ne duc. Este foarte important pentru noi să nu le oferim această posibilitate".

În plus, el a reafirmat că armele furnizate de aliații occidentali sunt insuficiente. Astfel, Ucraina se bazează pe ajutorul militar american facilitat de "land lease", "legea de împrumut și închiriere" din cel de-Al Doilea Război Mondial. Această lege a fost reactivată, în luna mai, de președintele Joe Biden pentru a sprijini Ucraina și care urmează să intre în regim complet în august.

Situația dintre Ucraina și Rusia

"Obiectivul nostru este victoria, nu ne gândim la altceva", a declarat Andrii Iermak. Pe de altă parte, responsabilul a subliniat că negocierile în desfășurare cu Rusia au vizat doar deblocarea porturilor pentru exportul cerealelor ucrainene care sunt imobilizate acolo de conflict, și nu modul de a pune capăt conflictului de exemplu, informează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aceste negocieri au loc la nivel de militari și al Ministerului de Externe și numai cu medierea ONU", a mai adăugat Iermak. "Comunic cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu comunic cu rușii", a subliniat șeful cancelariei prezidențiale ucrainene.

Începutul războiului din Ucraina

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, marcând o escaladare abruptă a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Vladimir Putin a ordonat să fie începută operațiunea militară specială de denazificare a regiunilor din Ucraina locuite de ruși. Câteva minute mai târziu, rachete și raiduri aeriene au lovit întreaga țară, inclusiv capitala Kiev. A urmat o invazie terestră de amploare din mai multe direcții.

Invazia a provocat criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, peste 9,1 milioane de ucraineni fugind din țară și o treime din populație fiind strămutată.