Uneori, în romanele mystery&thriller, mai importantă decât intriga este ambianța în care aceasta se desfășoară. O astfel de situație o întâlnim și în “Ultimul polițist”, cartea lui Ben H. Winters, a cărui acțiune se petrece în orășelul american Concord.
Aici, ca de altfel în toate localitățile de pe suprafața planetei, domnește teroarea. Un asteroid se îndreaptă spre Terra, iar impactul va fi devastator, amenințând să distrugă orice formă de viață. Se caută cu febrilitate soluții pentru a evita ciocnirea. Unii propun bombardarea cu încărcături nucleare care să facă fărâme corpul ceresc ucigaș. Alții vor să apeleze la sisteme sofisticate care să-i schimbe orbita.
Se preconizează ca o parte a populației Pământului să se îmbarce pe rachete pentru ca istoria omenirii să continuie în alte părți ale cosmosului. Dar câți vor putea fi salvați și cum vor fi aleși? Întreprinzătorii cu posibilități financiare își construiesc adăposturi în care să supraviețuiască până când trec efectele coliziunii. Cei mai mulți preferă să uite primejdia care planează asupra lor și se cufundă în alcool, droguri, dezmăț.
Haosul începe să se instaleze și guvernele cu greu mai reușesc să mențină sub ascultare mulțimile înspăimântate. Dar chiar și în astfel de momente dramatice unii vandalizează magazinele, jefuiesc casele oamenilor lipsiți de apărare, comit crime din setea de o înavuțire vremelnică, dornici ca sfârșitul să le vină după ce au gustat din toate plăcerile posibile. Puține instituții mai funcționează normal, rari sunt cei care își mai fac datoria.
Printre ei – polițistul Henry Palace. Chemat la locul unde un agent de asigurări, Peter Zell, a fost găsit spânzurat, el nu crede în ipoteza unei sinucideri și începe să caute dovezi și să ancheteze martori pentru a demonstra că e vorba de un omor. Tenacitatea lui are o influență benefică asupra colegilor săi care acceptă să-l ajute colectând probe în sprijinul teoriei sale. Cercetările lor conjugate conduc la descoperirea ucigașului – o figură care ar fi trebuit să fie un reper, un stâlp al societății. Însă pentru câștiguri fabuloase acesta fura cantități imense de medicamente din farmacia spitalului, din oficiile asistentelor, de pe noptierele pacienților și le valorifica vânzândule dependenților de droguri. “…doar pentru niște bani idioți. Atâta nimicnicie, atâta mizerie.”
Destinul lui Palace dezvăluie cât de important este să rămâi demn și responsabil chiar și într-o lume care își trăiește ultimele săptămâni.