Ultimul muzeu Lenin

Ultimul muzeu Lenin

Daca fostele republici sovietice au in continuare muzee dedicate lui Stalin, Finlanda are singura expozitie permanenta din lume consacrata lui Vladimir Ilici Lenin, parintele revolutiei bolsevice.

Instalat din 1946, la al treilea etaj al Casei Poporului din Tampere, oras industrial situat la nord-vest de Helsinki, Muzeul Lenin atrage anual circa 15.000 de vizitatori de toate nationalitatile. Este vorba despre ultimul muzeu dedicat revolutionarului rus dupa inchiderea, in 1993, a celebrului Muzeu Lenin de la Moscova.

Directorul muzeului este Aimo Mikkinen, doctor in filosofie al Academiei de stiinte sociale din Moscova. Fost membru al partidului comunist finlandez, Mikkinen se declara „marxist si leninist, dar nu stalinist”, aratand ca nu este un apologet al modelului sovietic. „Nu am dori un astfel de socialism aici. 20.000 de finlandezi au pierit in lagarele staliniste”, spune el. „Insa capitalismul nu rezolva toate problemele. E nevoie de alternative, si exact acest lucru cauta oamenii care vin aici”.

Muzeul detine o biblioteca tematica, dedicata in special studentilor si profesorilor, fotografii, facsimile, decupaje din ziare, documente audio-vizuale, busturi in bronz, ghips sau orez, dar si mai multe tablouri cu tenta propagandistica. In apropierea micului birou la care Lenin a scris, in Finlanda, „Statul si revolutia”, se ridica o imensa statuie a fondatorului URSS, cu pardesiul fluturand in vant si cu palaria in mana.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondurile muzeului s-au imbogatit dupa deschiderea arhivelor de la Moscova, in urma prabusirii URSS, insa directorul se plange de faptul ca „Putin a inchis din nou usile”.