Ultimul macho. Ascensiunea și decăderea fostului rege Juan Carlos
- Magda Spiridon
- 15 septembrie 2020, 08:24
După încheierea erei Franco, regele Juan Carlos I și-a ajutat țara să devină bogată și democratică. Astăzi se află în exil, acuzat de fraudă fiscală. Der Spiegel scrie despre ascensiunea fostului monarh și scandalurile din jurul său.
După aproape patru decenii de dictatură a lui Franco, și după trei ani de război civil sângeros, Juan Carlos a fost proclamat rege de Parlamentul spaniol la 22 noiembrie 1975. La acea vreme, în Spania erau puțini monarhiști. De altfel, chiar la începutul domniei sale, intelectualii îl persiflau cu numele de „El Breve”, în speranța că nu va sta prea mult pe tron.
Dar Juan Carlos i-a surprins pe spanioli, distanțându-se rapid de fostul dictator. În iulie 1976, l-a instalat pe tânărul avocat Adolfo Suárez, care l-a ajutat să transforme Spania într-o democrație. A scăpat de parlamentul franquist, a anunțat o amnistie pentru deținuții politici și a legalizat partidele politice. Chiar și Partidului Comunist i s-a permis să participe la primele alegeri, care au avut loc în 1977.
Juan Carlos a vrut să fie regele tuturor spaniolilor. Chiar și Santiago Carillo, cunoscutul lider comunist spaniol, a exclamat în zilele lui februarie 1981, când militarii au încercat o lovitură de stat: „Astăzi suntem toți de partea monarhiei!”.
Dar tot din acel moment, au început și cei mai buni ani pentru Spania. Țara a devenit membră a NATO, Armata spaniolă a învățat și regulile democrației. Au fost construite autostrăzi, aeroporturi, instalații de desalinizare, parcuri eoliene și conexiuni feroviare de mare viteză. Mereu galant cu jurnaliștii, a reușit să câștige presa de partea sa, care nu l-a criticat. Au existat zvonuri despre legătura pe care o avea cu o decoratoare de interior. Se spunea și că regele merge noaptea prin oraș cu motocicleta și parca în garajul unei regine a frumuseții. S-a vorbit și despre bancheri și finanțatori dubioși, dar majoritatea spaniolilor erau mândri de regele lor macho.
Scandalul Corinna
Codul tăcerii s-a încheiat în aprilie 2012. După o vânătoare de elefanți în Botswana, Juan Carlos și-a fracturat șoldul și a trebuit să fie dus la Madrid pentru o intervenție chirurgicală. Pentru prima dată, mass-media a dezvăluit numele celei care l-a însoțit: Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, o femeie de afaceri germană divorțată, cu legături strânse cu magnații din Arabia Saudită. Dar nu aventura sa i-a indignat pe spanioli, ci vacanța de lux a regelui în Africa, în timp ce Spania se afla în criză economică. În 2014, Juan Carlos a abdicat în favoarea fiului său, iar scandalul părea că s-au oprit.
În această primăvară, regele Felipe a eliminat alocația anuală a tatălui său de aproape 200.000 de euro, lăsându-l doar cu titlul onorific de „Rey emérito”. Presat de guvernul de coaliție de stânga, el s-a pregătit și pentru plecarea lui Juan Carlos de la Palatul Zarzuela. Pentru că în martie a explodat scandalul în care Corinna zu Sayn-Wittgenstein a fost acuzată de spălare de bani în Elveția, imaginea fostului rege fiind din nou pătată.
Justiţia elveţiană şi spaniolă anchetează suma de circa o sută de milioane de dolari care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui în Elveția.
„El Espanol” a publicat declaraţia acordată Parchetului din Geneva de avocatul elveţian care a spus că a fost însărcinat să „creeze o structură'' pentru a ascunde fondurile vărsate fostului rege, iar Corinna Larsen a susținut că fostul suveran i-a transferat aproape 65 de milioane de euro „nu pentru a se debarasa de bani'', ci „din gratitudine şi dragoste''.