Cheia afacerii: KazMunaiGaz este o companie integrata.
Ce ti-e si cu circuitul asta al capitalului in economia mondiala! Dupa ce a vandut 75% din grupul Rompetrol relativ necunoscutilor kazahi de la KazMunaiGaz, Dinu Patriciu spune ca cele 25 de procente pastrate ii vor aduce mai multi bani, in viitor, decat valoreaza acum pachetul de actiuni vandut, adica peste 2,7 miliarde de dolari.
Lucru foarte posibil. Prin achizitionarea Rompetrol, kazahii si-au deschis, practic, poarta spre Uniunea Europeana, prin faptul ca in urma tranzactiei le-au intrat in patrimoniu una dintre cele mai performante rafinarii din Europa de Est si o retea regionala de benzinarii din Franta, pe langa operatiunile grupului detinut de Patriciu in Ucraina, Bulgaria, Georgia, Albania sau Republica Moldova.
Cum in industria de petrol si gaze nu sunt niciun fel de motive sa consideri ca o companie de stat, in afara de SNP Petrom, nu poate fi o afacere serioasa, KazMunaiGaz poate valorifica extrem de eficient investitia facuta in acest cap de pod pentru piata europeana.
Rafinariile din Romania sunt foarte potrivite pentru a fi umplute cu titei ieftin, adus de data aceasta la prima mana, din zacamintele importante pe care proaspatul cumparator le detine in Kazahstan. Iar de aici, la acelasi pret ca si pana acum, dar cu o marja de profit mult mai mare, in benzinariile Rompetrol si Dyneff.
Cand vinzi cu o marja de profit ceva mai mare decat competitorii, nu doar ca te imbogatesti mai repede, dar poti si controla piata in momente de criza pentru ca poti lasa mai mult de la tine. KazMunaiGaz e o companie integrata, si aceasta e cheia in aceasta combinatie, adica detine de la resurse de titei pana la benzinarii, trecand prin rafinarii. Cam cum se voia Petrom.
Pentru Romania, beneficiul tranzactiei e accesul la resursele ieftine din zona Caspica. Dar e si o palma pe obrazul economiei autohtone. Acum mai bine de o jumatate de an, pe vremea cand negocia vanzarea, dar se jura ca nu vinde, l-am intrebat pe Dinu Patriciu daca vede vreo companie majoritar romaneasca in postura de jucator regional peste cinci ani si unde ar mai putea face aceasta achizitii sau investitii. „La est!”, a raspuns el.
Din pacate, pentru ca pe vremea Petrom sau BCR am preferat sa furam pe termen scurt in loc sa gandim pe termen lung, nu mai are cine s-o faca.
ARHITECTUL UNEI COMPANII
Patriciu, primul capitalist din Romania
„Nu este un sentiment de regret, insa nu pot sa nu ma gandesc cum m-as fi putut implica acum in tot procesul de vanzare a Rompetrol. Banii sunt multi, dar aceasta este valoarea de piata a companiei. Pentru actionari, momentul este foarte bun”, spune Sorin Marin, care a pus pe picioare, alaturi de Dinu Patriciu, compania Rompetrol, dar care s-a retras din actionariat in 2001.
La acea data, Sorin Marin a vandut un pachet de 42% din companie si a plecat cu 20 de milioane de dolari. Dupa ce a mai crescut afacerea inca sase ani, Patriciu a vandut 75% din companie pentru 2,7 miliarde de dolari. Pentru partea sa din actiuni (80%), Patriciu a castigat circa 2 miliarde de dolari, dar nu a renuntat cu totul la companie - a decis sa-si mai pastreze inca 20% din actiuni.
Dinu Patriciu este primul capitalist de dupa 1989. O indica autorizatia de functionare a firmei sale de proiectare, Alpha, inregistrata cu numarul 1 imediat dupa Revolutie.
Arhitect de formatie, a construit chiar un palat la Abu-Dhabi (Emiratele Arabe Unite), pentru fiul seicului Reza, si a predat la Institutul de Arhitectura, pentru ca in 1990 sa intre in politica, fiind unul dintre membrii fondatori ai Partidului National Liberal. Prima firma pe care a condus-o Dinu Patriciu avea 20 de angajati. Azi, doar grupul Rompetrol numara peste 7.500 de angajati.
Afaceri cu Vega si Petromidia Primii bani ii face din imobiliare, presa si servicii financiare. Pasiunea pentru lumea petrolului, indusa de tatal sau, Valeriu Patriciu, care din 1935 incepuse sa lucreze la societatea Astra Romana, l-a facut sa se intereseze de Rompetrol.
Oficial, debuteaza in afacerile cu petrol in 1998, cand cumpara, alaturi de omul de afaceri Sorin Marin, pachetul de control la Rompetrol, societate infiintata in 1974, cu activitati in petrol si gaze. Cand a decis sa o cumpere, compania petroliera facea afaceri de 6,6 milioane de dolari si inregistra pierderi de 1,5 milioane de dolari.
Anul urmator, cei doi devin actionari majoritari al Rafinariei Vega din Ploiesti, singurul producator de solventi de polimerizare si de benzina de extractie, si una dintre cele mai mari rafinarii de la noi.
In 2001, Patriciu cumpara Petromidia Navodari, care il propulseaza intre cei mai bogati zece romani, cu peste 400 de milioane de dolari, si cu care a iesit pe profit in primul semetru al acestui an. Tot in 2001 iese din afacere Sorin Marin, pentru ca, un an mai tarziu, sa intre in actionariat austriecii de la OMV. Dupa achizitia Petrom, in 2004, OMV se retrage din Rompetrol, iar Patriciu rascumpara pachetul de 25% din actiuni.
Achizitii in Franta Intre timp, se extinde in regiune, pentru ca, in 2006, sa dea lovitura prin achizitia celui mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff. Nu a cumparat doar cele 250 de benzinarii ale companiei franceze, ci si mai multe capacitati de depozitare in sudul Frantei si si-a facut planuri de achizitie a unei rafinarii la Marea Mediterana.
Tranzactia, estimata la 100 de milioane de dolari, a facut din Rompetrol o companie extrem de atractiva in regiune. Patriciu este in prezent anchetat in mai multe scandaluri de coruptie, despre care acuza ca sunt instrumentate politic. (Adelina Vlad)
BURSA
Titlurile RRC, suspendate cu intarziere
Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), principalul activ detinut de grupul Rompetrol, au urcat ieri rapid pe Bursa dupa anuntul privind vanzarea a 75% din grupul Rompetrol. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a luat decizia suspendarii tranzactiilor cu acest titlu la ora 13.22, la aproximativ 25 de minute dupa anunt. „Nu cred ca Rompetrol a incalcat vreo regula de transparenta impusa de BVB”, ne-a declarat Razvan Florea, director de operatiuni la compania de brokeraj WBS Holding Ltd.
Suspendarea este o procedura normala in astfel de situatii, ce urmareste pastrarea integritatii pietei si a ordinii. Titlurile rafinariei, care castigasera 4% la inceputul sedintei bursiere, au urcat imediat pana la 14,29%, dupa ce piata a aflat despre vanzarea companiei-mama.
Actiunile companiei erau cotate ieri, la ora suspendarii, la 0,1120 lei, pe o lichiditate de 5,88 milioane de lei. Totodata, titlurile Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a Rompetrol, au fost si ele suspendate la ora 13.24, cotatia acestora inregistrand un avans de 13,10%, la 1,9 lei. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri insuma 1,01 milioane de lei.
Pe piata Rasdaq, actiunile Rompetrol SA, firma care opereaza Rafinaria Vega Ploiesti, proprietate Rompetrol, au fost oprite de la tranzactionare dupa ce afisau un castig de 21,95%, la 25 de bani. Titlurile KazMunaiGaz, listate la Bursa din Londra (LSE), s-au apreciat si ele vineri, ziua tranzactiei, cu 2,36%, pana la un pret de 20,78 dolari pe actiune. Ieri, LSE a fost inchisa deoarece in Marea Britanie a fost sarbatoarea publica Bank Holliday. (Adrian Popa) AVERE
Direct in Forbes
In urma tranzactiei parafate la sfarsitul saptamanii trecute, Dinu Patriciu a devenit si cel mai bogat roman. El va intra direct si in topul Forbes al celor mai bogati oameni ai planetei si va fi plasat, cel mai probabil, undeva in jurul locului 300 al renumitului clasament.
Potrivit „Top 300 Capital - cei mai bogati romani”, Patriciu avea, in 2006, o avere de circa 550-600 de milioane de dolari, care il plasa pe locul opt. Clasamentul, realizat in toamna anului trecut, era dominat de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, cu o avere de circa 1,3-1,6 miliarde de dolari, secundat de Ion Tiriac (foto), cu o avere care se apropia de 1,2 miliarde de dolari.
Potrivit datelor disponibile in acest moment, Romania va avea doi miliardari in dolari in topul Forbes - pe Ion Tiriac, ocupantul locului 840, si pe Dinu Patriciu. Anul trecut, Dinu Patriciu se numara si printre cei noua romani care au intrat in Topul 100 al celor mai bogati est-europeni, intocmit de revista poloneza „Wprost”, situandu-se pe locul 76, cu o avere de 650 de milioane de dolari. (Adelina Vlad)
MEDIA
Ziarele raman la Patriciu
Tranzactia dintre Dinu Patriciu si KazMunaiGaz nu a inclus si vanzarea ziarelor. Rompetrol detine, din toamna anului trecut, pachetul majoritar de actiuni la SC Adevarul SA, dupa ce a cumparat, de la Anna-Maria Tinu, 420.420 de actiuni, reprezentand 60% din capitalul social al societatii. Din Adevarul Holding fac parte, in prezent, cotidianul „Adevarul” si tabloidul „Click”, precum si publicatiile grupului Satiricon - „Dilema Veche”, „Dilemateca” si „Romania Literara”.
Publicatiile sunt controlate de Rompetrol Holding SA, „firma-mama” inregistrata in Elvetia, care continua sa ramana sub controlul lui Patriciu. Mai mult, omul de afaceri liberal le-a spus unora dintre angajatii sai ca intentioneaza sa foloseasca banii obtinuti din vanzarea Rompetrol Group - TRG pentru a-si majora investitiile in mass-media.
Principalul obiectiv al lui Dinu Patriciu ar fi deschiderea unor posturi de radio si de televiziune, in cadrul Adevarul Holding, sustin surse din Rompetrol. Nu este insa clar, deocamdata, daca Patriciu doreste o televiziune generalista, care sa emita la nivel national, sau va prefera sa deschida posturi locale.
Cititi si: Patriciu, mai bogat decat Donald Trump