Nelu Ploieşteanu i-a cântat actorului, pe marginea gropii, o melodie dragă din "Cel mai iubit dintre pământeni".
Ştefan Iordache a fost îngropat ieri, cu onoruri militare, la cimitirul de lângă biserica din Gruiu. Un sobor de cinci preoţi a oficiat slujba de înmormântare, iar Nelu Ploieşteanu şi-a luat rămas-bun, pe marginea gropii, într-un mod aparte: i-a cântat la vioară vechiului său prieten „La Chilia-n port“, melodia de suflet a actorului din „Cel mai iubit dintre pă- mânteni“.
Sute de persoane, de la personalităţ i la oameni simpli, l-au însoţit pe Ştefan Iordache pe ultimul drum. Cărarea de la poarta bisericii până la mormânt a fost presărată cu flori. Şi Calafatul, localitatea unde s-a născut şi a crescut actorul Ştefan Iordache, a fost în doliu: sute de localnici au aprins o lumânare în memoria marelui dispărut. „Cu cei ce mor ne desbucătăţim“
„Noi trebuie să ne cerem iertare de la Ştefan Iordache. A fost un înger. Ştefan, iartă-mă cu ce ţi-am greşit“, a spus ieri, în biserica din Gruiu, Mihaela Tonitza-Iordache, la căpătâiul soţului ei. I-au stat alături lângă sicriu Radu Beligan şi Alexandru Tocilescu. În biserică, cu feţe răvăşite de durere, s-au aflat şi actorii Mircea Albulescu, Ilinca Tomoroveanu, Marius Stănescu, George Ivaşcu, Lia Bugnar, Mircea Diaconu, Manuela Hără- bor, Monica Davidescu, profesorii Ludmila Patlanjoglu, Ion Toboşaru, Carmen Stanciu şi cântăreţii Angela Similea, Nelu Ploieşteanu, Cornelia Catanga, Aurelian Temişan.
„Noi am făcut, demn, ce puteam face pentru Ştefan, am rămas lângă el până la capăt. O parte din mine pleacă cu el... ca o plută pe Bistriţa morţii. Cu cei ce mor ne desbucătăţim“, a spus, cu vocea stinsă, un vechi prieten. „Nu şi-a cules nici via, săracul“
La înmormântarea lui Ştefan Iordache s-a petrecut un fapt nemaivăzut: distanţa dintre oamenii care populează scene şi cei din primele rânduri de scaune s-a topit cu totul. Marele actor a fost plâns, deopotrivă, de artistul elegant care-l ştia de frate şi de vecinul cu fes pe cap din Gruiu, de doamnele teatrului şi de babele cu batic, adunate în cete. Au făcut schimb de roluri pentru cele două ore şi jumătate, cât a durat slujba în mica biserică din Gruiu: oamenii cuvintelor şi ai jocului au rămas muţi, încremeniţi în dreptul sicriului sau afară, sub ploaia rece şi măruntă.
„Nu şi-a cules nici via, săracul“, au spus două bătrâne, trecând printre coroanele aduse de colegii şi prietenii răposatului, printre care se aflau Mitică Popescu, Silviu Purcărete, Dan Piţa, Dragoş Buhagiar, Marius Mihalache, Emil Hossu, Ion Dichiseanu. Preotul tocmai vorbise despre faptul că maestrul devenise „un om al satului: a cununat, a venit la sfinţirea bisericii şi la toate momentele importante“. Actorul Mitică Popescu a ascultat solemn, sub o umbrelă.
Nelu Ploieşteanu, cel mai bun prieten al maestrului Iordache, nu a putut sta locului şi tot ieşea afară, la ţigări. Nu era de el în minutele astea fără pic de voie bună. La finalul slujbei religioase, când şase soldaţi au dus sicriul lui Ştefan Iordache la groapă, după ce garda de onoare a terminat de tras focurile, lăutarul i-a cântat prietenului său „La Chilia-n port“. „Ăsta-i cântecul pe care i-l cânta de fiecare dată în curte când venea, de ziua lui“, comentau două femei. La sfârşit, toţi au aplaudat. Maestrul Ştefan Iordache i-a adus la un loc, ca un mare cadou făcut lumii pe care a părăsit-o. (A contribuit Petre Cojocaru)
Mihaela Tonitza-Iordache soţia actorului: "Noi trebuie să ne cerem iertare de la Ştefan Iordache. A fost un înger. Ştefan, iartă-mă cu ce ţi-am greşit."