Ultimele noutăți despre organizarea alegerilor. Rezultatele vor fi afișate în timp real
- Ionel Sclavone
- 12 noiembrie 2024, 09:43
Alegerile prezidențiale, primul tur, și referendumul local organizat de Primăria Generală vor avea loc pe 24 noiembrie. În acest context, autoritățile fac toate pregătirile necesare pentru ca cele două scrutine să se desfășoare fără probleme.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat ultimele noutăți legate de alegerile prezidențiale. Totodată, el a vorbit și despre referendumul inițiat de Nicușor Dan.
Rezultate în timp real la alegerile prezidențiale
Toni Greblă, președintele AEP, a anunțat că rezultatele votului din primul tur la alegerile prezidențiale vor fi anunțate în timp real. Potrivit spuselor sale, acestea vor fi afișate pe site-ul Biroului Electoral Central imediat ce vor fi validate.
„Sistemul (…) va permite centralizarea atât a rezultatelor de la Președinție, săptămâna viitoare o să prezint softul prin care în termen real, după validarea lor de către birourile electorale de județ, respectiv de sector al Municipiului București, vor fi afișate pe site-ul Biroului Electoral Central rezultatele în timp real”, a declarat Toni Greblă.
În acest context, el a arătat cum vor funcționa lucrurile și în București, unde va fi organizat și referendumul propus de Nicușor Dan. Președintele AEP a atras atenția că bucureștenii vor putea vota doar în secțiile de votare la care sunt arondați. Toni Greblă a precizat că tabletele electronice din secțiile de vot din București vor avea două opțiuni. Astfel, alegătorii vor putea să aleagă dacă doresc să voteze la referendum și /sau la prezidențiale.
„Tableta este în așa fel configurată încât va avea două opțiuni cetățeanul care va intra în secția de votare, va tasta că dorește să voteze la referendum sau la alegerile prezidențiale, sau la ambele, va fi înscris separat, cu evidența electronică separată, atât pentru unul, cât și pentru celălalt scrutin. Vor exista liste electorale permanente atât pentru Președinte, cât și pentru referendum”, a continuat președintele AEP.
Ultimele detalii despre organizarea referendumului
În aceeași zi cu alegerile prezidențiale se va desfășura, în București, și referendumul propus de Nicușor Dan, primarul general. Legat de acesta, Toni Greblă a arătat că au fost adoptate deciziile organizatorice pentru ca să poată fi organizat fără probleme. Astfel, bucureștenii vor putea vota și la prezidențiale și la referendum.
„Pentru desfășurarea referendumului, există un inițiator și există un consiliu general care a hotărât convocarea unui referendum. Din acest punct de vedere, știind că există o oarecare întârziere, în cursul zilei de vineri am inițiat o discuție cu toți factorii implicați, la care a participat inclusiv domnul primar general, și s-au stabilit niște măsuri acolo, care au început să fie îndeplinite”, a declarat Toni Greblă.
Șeful AEP a mai arătat că Guvernul va aproba prin hotărâre condițiile și modalitățile în care vor fi tipărite buletinele de vot pentru referendum. Astfel, Primăria va trebui să achiziționeze hârtia și să tipărească buletinele de vot. Ulterior, tot Primăria generală va trebui să distribuie buletinele de vot la nivelul primăriilor de sector. Buletinele de votare vor trebui să ajungă în secții pe 23 noiembrie.
„În ce privește Autoritatea Electorală Permanentă, mâine, voi aproba prin hotărâre de guvern condițiile și modalitățile în care se tipăresc cele trei buletine de vot pentru referendum și, de aici încolo, este sarcina primăriei să comande tipărirea acestora la Monitorul Oficial, să achiziționeze hârtia necesară de la rezervele de stat, cu adaos comercial zero. Apoi, urmează, după ce vor fi imprimate, să fie transmise primarilor de sector, care le vor duce la secția de votare sâmbătă, 23 noiembrie, după ora 17”, a adăugat președintele AEP.
Referendum în același timp cu alegerile
Referendumul propus de primarul general Nicușor Dan, în București, este programat să se desfășoare pe 24 noiembrie. Este ziua în care a fost programat primul tur din alegerile prezidențiale.
Cheltuielile de organizare pentru consultarea bucureștenilor vor fi acoperite de Primăria Municipiului București, din bugetul propriu. Primarul general Nicuşor Dan a estimat costurile la 7 milioane de lei.
El a propus, pentru consultarea bucureștenilor, două întrebări:
- Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
- Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?