Ultimele cinci minute din viaţa lui Gaddafi. VEZI cel mai clar video
- Paul Ciocoiu
- 25 octombrie 2011, 01:43
Fostul lider de la Tripoli a cunoscut, în ultimile zile din viaţa sa, privaţiunile libianului de rând, hrănindu-se cu puţina mâncare pe care gărzile sale de corp reuşeau să o găsească în casele abandonate din Sirt, oraşul natal al colonelului, şi manifestându-şi iritarea faţă de sărăcia din jurul lui, a dezvăluit unul din apropiaţii săi capturat de forţele rebele, citat de New York Times.
Mansour Dhao Ibrahim, fostul comandant al Gărzilor Populare, temutele trupe de elită ale armatei libiene care dispuneau de o reţea de informatori foarte bine pusă la punct, a stat alături de Muammar Gaddafi până în ultimele clipe viaţă ale ale acestuia. După capturarea sa, Ibrahim a povestit rebelilor că, în ultimele zile, pe măsură ce forţele fidele fostului regim pierdeau controlul oraşului Sirt, ultima redută a acestora, Gaddafi era mutat în fiecare zi şi se hrănea cu orez şi paste, singurele alimente pe care gărzile sale le mai găseau în locuinţele abandonate.
"Ne întreba obsesiv: de ce nu avem curent electric? De ce nu curge nici apă?", a dezvăluit Ibrahim. Acesta a mai declarat că atât el, cât şi ceilalţi comandanţi rămaşi fideli, l-au sfătuit până în ultimul moment să fugă din ţară şi să renunţe la putere. Gaddafi şi fiul său Muatassim, care a fost ucis în aceeaşi zi cu tatăl său, nici nu voiau să audă de aşa ceva. "Aceasta este ţara mea. Eu am predat puterea în 1977", le răspundea de fiecare dată Gaddafi, referire la anul în care a proclamat Libia drept ţară a poporului (Jamahiria).
Gaddafi nu a pus deloc mâna pe armă în timp ce puţinii militari fideli luptau pentru fiecare stradă din Sirt. Fostul dictator prefera în schimb să citească din Coran sau să vorbească la telefonul cu conexiune prin satelit, a mai povestit Ibrahim, unul din verii fostului dictator.
Colonelul a părăsit Tripoli pe 21 august, cu o zi înainte să cadă în mâinile rebelilor, într-un convoi care a străbătut puţinele oraşe controlate de forţele guvernamentale, Tarhuna şi Bani Walid. "Îi era foarte frică de NATO", a subliniat Ibrahim.
Decizia de retragere spre oraşul Sirt i-a aparţinut lui Muatassim Gaddafi, a dezvăluit fostul comandant al Gărzilor Populare. Ful său era convins că nimeni nu îl va căuta pe Gaddafi acolo. Colonelul a fost însoţit mereu de zece persoane, persoane din anturajul său şi gărzi de corp, fiul său călătorind separat până s-au reîntâlnit în Sirt. Fuga din Sirt şi refugiul în ţeava de beton
În timpul asediului asupra oraşului, un proiectil a lovit casa în care se ascundea Gaddafi, rănind trei dintre gărzile sale, dar şi pe bucătarul grupului. Din acel moment, fiecare a început să gătească pentru restul combatanţilor. Pe măsură ce forţele guvernamentale pierdeau controlul oraşului Sirt, Ibrahim şi ceilalţi comandanţi îl presau pe Gaddafi să părăsească localitatea natală.
Joia trecută, ziua în care Gaddafi a fost ucis, un convoi de aproape 40 de maşini urma să pornească din Sirt spre un sat din apropiere. Dezorganizarea a amânat plecarea, programată pentru ora 3 dimineaţa, pentru circa cinci ore. Muammar Gaddafi călătorea alături de şeful gărzilor sale de corp, o rudă şi Mansour Dhao Ibrahim. După jumătate de oră, avioanele NATO au identificat convoiul şi l-au atacat. O rachetă a căzut lângă maşina de teren în care se afla Gaddafi, rănindu-l pe Ibrahim la genunchi. Fostul comandant a încercat să se refugieze, alături de Gaddafi şi alte persoane din convoi, la o fermă din apropiere. Dar atacurile susţinute ale avioanelor aliate i-au determinat să se ascundă în interiorul unor ţevi de beton, unde, de altfel a şi fost găsit Gaddafi. Rănit de un şrapnel, Ibrahim şi-a pierdut cunoştinţa, trezindu-se apoi pe patul de spital. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/dy1dsO-jKd0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIŢI ŞI:
- Şocant. Gaddafi a fost sodomizat înainte de a fi ucis. Noua putere de la Tripoli refuză anchetă internaţională
- Trupul lui Muammar Gaddafi, expus într-un mall. Libienii fac poze cu el