La sediul LPF se va decide astăzi dacă, în partea a doua a sezonului, vor fi aduşi "fluieraşi" de afară. Toate echipele mari susţin ideea importului.
Liga Profesionistă de Fotbal va fi astăzi locul de întâlnire al preşedinţilor din Liga I. Problema importului de arbitri va fi analizată şi supusă la vot începând cu ora 12.00 de către reprezentanţii celor 18 formaţii din primul eşalon.
Granzii din liga lui Mitică vor cu orice preţ ca la meciurile importante din retur să fie aduşi arbitri din străinătate. "Vrem arbitri străini, pentru a nu mai exista suspiciuni asupra noastră", ne-a spus Iuliu Mureşan, preşedintele celor de la CFR Cluj. "Nici nu se discută! Vrem să aducem arbitri de-afară", ne-a declarat ieri Cristi Borcea, acţionar la FC Dinamo.
Mitică s-a aliat cu granzii
În această problemă, cel mai vocal a fost stelistul Gigi Becali: "Nu s-a întâmplat niciodată ce a fost în ultimele luni la noi în campionat. Vreau arbitri de top din străinătate". Lista cluburilor mari nemulţumite este completată de FC Vaslui şi de Rapid.
Demersul lor este susţinut şi de preşedintele Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, cel care nu s-a ferit să-şi anunţe public neîncrederea în "fluieraşii" autohtoni: "Dacă nu aducem străini, campionatul ăsta nu se va termina!".
Din umbră, Mircea Sandu, preşedintele FRF, susţine ideea de a limita atribuţiile arbitrilor români, dar nu-şi poate exprima public şi explicit părerea, pentru că, oficial, este în aceeaşi tabără cu Ion Crăciunescu. "Naşu’" nu are motive de a se opune intereselor echipelor mari, şi, în plus, se va alege cu un bonus nesperat: va scăpa mai repede decât spera de Crăciunescu, un vechi adversar.
În aceste condiţii, şedinţa de astăzi pare doar o formalitate, în condiţiile în care formaţiile fără greutate nu se pot opune proiectului celor puternici.
"Nu vreau să fiu umilit în ţara mea"
Decizia va trebui adoptată şi de către Comitetul Executiv al FRF, dar şi de Comisia Centrală a Arbitrilor.
Ion Crăciunescu, şeful CCA, este marele opozant al importului de arbitri. "Nea Nelu" a afirmat în repetate rânduri că nu va accepta soluţia de compromis. "Eu niciodată nu vreau să fiu umilit în ţara mea. Nu trăim într-o insulă izolată, suntem în centrul Europei. Cum ne-ar privi toată Europa că nu suntem în stare să găsim în ţară nouă arbitri? Noi am avut şedinţă la CCA şi, cu unanimitate de voturi, am stabilit că nu suntem de acord cu aducerea de arbitri străini", a afirmat vâlceanul.
Fostul "central" este foarte aproape să demisioneze, dezamăgit pentru că nu a putut să-şi impună punctul de vedere. Tot astăzi se va lua în discuţie şi desemnarea celor doi reprezentanţi ai cluburilor din Liga I în Comitetul Executiv al FRF.
Marius Stan, preşedintele Oţelului, şi Cristi Borcea, acţionarul echipei Dinamo, şiau încheiat mandatele, iar locurile lor vor fi luate de stelistul Valeriu Argăseală şi, foarte probabil, Ioan Horoba, preşedintele de la Gaz Metan Mediaş.
DECIZIE
Nici Huzu nu a înghiţit "fluieraşi" externi
Aron Huzu, vicepreşedintele CCA, şi-a dat demisia în 2009 din fruntea CCA tot din pricina arbitrilor străini. La acea vreme, Comitetul Executiv al FRF a decis că "fluieraşii" români nu pot face faţă rigorilor din prima ligă şi este nevoie să se apeleze la soluţii externe. În semn de protest, Aron Huzu a demisionat.
"Când m-am uitat în oglindă, mi-am zis că nu pot să fac un asemenea compromis. Mai bine renunţ la funcţia pe care o deţin. Nu sunt un naiv şi nici nu vreau să fiu bătaie de joc", şi-a motivat Huzu plecarea.
A fost urmat în funcţia de Vasile Avram, un conducător pe placul multor preşedinţi din Liga I. 15 mii de euro ar trebui să cheltuiască un club-gazdă cu o brigadă de arbitri din străinătate. "Fluieraşii" autohtoni costă doar 3.000 de euro pe meci
Citiţi şi:
- Crăciunescu e sprijinit de marii duşmani
- Gigi Becali: "Arbitrii să protesteze la tata la cimitir"