Evenimentul Zilei > Politica > ULTIMA ORĂ. Traian Băsescu şi Maria Băsescu, cetăţeni moldoveni cu acte în regulă
ULTIMA ORĂ. Traian Băsescu şi Maria Băsescu,  cetăţeni moldoveni cu acte în regulă

ULTIMA ORĂ. Traian Băsescu şi Maria Băsescu, cetăţeni moldoveni cu acte în regulă

Curtea Constituțională a respins sesizarea socialistului lui Igor Dodon privind controlul constituționalității articolului 41 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2102 din 9 iunie 2016 privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova.

Curtea a reținut că prevederile articolului 88 lit.c) din Constituție abilitează Președintele Republicii Moldova cu una din principalele atribuții în exercitarea puterii de stat, care vizează statutul juridic al persoanei, – acordarea cetăţeniei. Astfel, conform normei constituţionale, Preşedintele „soluţionează problemele cetăţeniei Republicii Moldova şi acordă azil politic”, potrivit timpul.md.

Curtea a menționat că potrivit art. 27 din lege, Președintele Republicii Moldova emite decrete în cazul acordării, redobândirii, renunţării şi retragerii cetăţeniei Republicii Moldova, iar în cazul refuzului de acordare a cetăţeniei, dă un răspuns argumentat.

În același timp, Curtea a reținut că potrivit art. 41 din lege „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”. De asemenea, potrivit art. 42 din lege, refuzul de a primi cerere în problemele cetăţeniei Republicii Moldova, încălcarea termenelor, a modului de examinare a cererii şi de executare a hotărârilor în problemele cetăţeniei, precum şi refuzul acordării cetăţeniei şi alte acţiuni ale persoanelor oficiale pot fi atacate, în modul stabilit de lege, în instanţă judecătorească.

Concluzionând cele menționate, Curtea a constatat că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituţionalităţii şi, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.