Descoperire uluitoare în nordul Republicii Peru. Oamenii de știință au găsit un mormânt ce datează dinainte de perioada în care navigatorul Cristofor Columb a ajuns pe continentul american. Cercetătorii au scos la lumină în orașul Chan Chan rămășițele a 25 de persoane, majoritatea aparținând unor femei tinere.
Cu secole înainte ca exploratorul Cristofor Columb să se îmbarce pe nava Santa Maria pentru a găsi ruta maritimă spre India, populația Chimú trăia pe coasta de vest a Americii de Sud. Oamenii din această cultură și-au construit capitala, Chan Chan, în teritoriul ce poartă, în prezent, numele Peru, din cărămizi de lut.
Mormânt din perioada culturii Chimú
În acest oraș, arheologii au găsit un mormânt comun datând din timpul populației Chimú. Potrivit arheologului peruvian Jorge Meneses, rămășițele a 25 de persoane au fost găsite în așa-numita Cetate Chan Chan. Meneses a fost cel care a condus operațiunile în orașul Trujillo, aflat la 20 de minute de capitala Lima.
Rămășițele descoperite aparțin, în majoritate, unor femei cu vârste de până în 30 de ani. De asemenea, au fost scoase la lumină rămășițele unor copii mici și ale unor tineri. Scheletele sunt foarte bine conservate. Oamenii de știință au găsit, de asemenea, materiale textile și aproximativ 70 de vase ceramice.
Cetatea Chan Chan, inclusă în patrimoniul UNESCO în 1986
Chan Chan, capitala Regatului Chimú, se întindea pe o suprafață de peste 20 de kilometri pătrați. În ea mai pot fi regăsite străzi, coridoare înguste și piețe largi, terase și baze de piramide. De asemenea, pe sit există zece palate.
În perioada sa de glorie, în oraș locuiau aproximativ 30.000 de persoane. Chan Chan a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO din 1986, însă în prezent se află pe Lista roșie a patrimoniului mondial, a teritoriilor aflate în pericol.
Incașii au pus capăt culturii Chimú
Imperiul Chimú a existat din jurul anului 900 până la mijlocul secolului al XV-lea și se întindea de-a lungul coastei Pacificului - din Peru până în Ecuadorul actual. Se spune că în 1470, ultimul rege al Chimú ar fi fost învins de conducătorul incaș Túpac Yupanqui. Ulterior, teritoriul Chimú a fost anexat la statul incaș.
Artefacte din epoca precolumbiană sunt descoperite în repetate rânduri în Peru. În luna octombrie, muncitorii din Lima au descoperit rămășițe depuse într-un loc de înmormântare, alături de mai multe vase ceramice vechi de 2.000 de ani. Între anii 2011 și 2016, oamenii de știință au descoperit un alt mormânt care conținea oasele a 140 de copii și peste 200 de lame. Cercetătorii suspectează că populația Chimú a sacrificat copii și animale în cadrul mai multor ritualuri, relatează Der Spiegel.