Luna se micșorează încet, în urma răcirii nucleului său, iar influența gravitațională a Pământului determină încrețirea sau ridicarea unor forme de relief asemănătoare dealurilor, cu înălțimea de câteva zeci de metri, la suprafața sa, conform unui material publicat de cnet.com.
ământul și Luna sunt menținute alături pe orbită în jurul Soarelui de un echilibru rezultat din interacțiunea dintre forța centrifugă, care încearcă să le despartă și atracția gravitațională reciprocă care încearcă să le apropie. Gravitația Lunii are efecte observabile asupra Pământului, unde produce maree. De asemenea, existența Lunii pe orbită stabilizează mișcarea de rotație a Pământului, făcând posibilă succesiunea predictibilă a anotimpurilor.
De cealaltă parte, chiar dacă pe Lună nu există oceane și mări, forța gravitațională terestră are efecte asupra formelor de relief selenare. Planeta noastră determină formarea unor încrețituri, a unor dealuri și depresiuni la suprafața Lunii, pe măsură ce satelitul nostru se micșorează încet.
Această micșorare a diametrului Selenei nu este un motiv de îngrijorare. Ea se produce pe măsură ce interiorul selenar se răcește, permițând solidificarea unor regiuni parțial topite din mantaua lunară. Astfel Luna se micșorează puțin câte puțin, fenomen în urma căruia crusta sa se încrețește. Aceste încrețituri formează la suprafața selenară niște proeminențe și depresiuni asemănătoare celor observate pe planeta Mercur și care au mai puțin de 10 kilometri lungime și câțiva zeci de metri înălțime.