O ecografie făcută la plămâni poate foarte bine să diagnosticheze pulmonita provocată de Covid-19 încă de la sosirea la urgenţă.
S-a ajuns la aceste concluzii după un studiu al spitalului Molinette din Torino publicat de curând în cunoscuta revistă ştiinţifică internaţională Annals of Emergency Medicine, pe baza căreia adăugarea ecografiei pulmonare, efectuată împreună cu vizita medicală de rutină, a permis să se identifice în mod corect cazuri de pulmonite din pricina Covid-19, care fuseseră catalogate iniţial în mod eronat pe baza rezultatului primei testări naso-farigiene, ca negative.
S-au descoperit cazuri care la început erau negative la testare
Corecta şi rapida identificare a pacienţilor cu pulmonite din pricina Covid-19, în serviciile de urgenţă consimte izolarea anticipată a subiecţilor bolnavi, limitând cu uşurinţă răspândirea contagierilor nu numai în interiorul spitalului, graţie măsurilor de izolare aplicate contacţilor apropiaţi.
În cursul acestui studiu, au fost testaţi 228 de pacienţi cu simptome sugestive de Covid-19, dintre care 107 diagnosticaţi ca afectaţi de pulmonită din pricina Covid, după ce au fost testaţi naso-faringian. Adăugarea şi a unei ecografii, urmată şi de vizita medicală, au permis la identificarea corectă a altor 21 de cazuri de pulmonită provocate de Covid care iniţial fuseseră eronat catalogate ca negative în baza rezultatului primei testări.
Avantajele ecografiei pulmonare în lupta împotriva Covid
Din acest studiu reies toate avantajele legate de utilizarea unui ecograf în cazurile pacienţilor care prezintă simptome legate de noul coronavirus. După cum s-a văzut, ecografia pulmonară are o acurateţe superioară aceleia a tampoanelor naso-faringiene. Acest lucru permite descoperirea unui număr mai mare de pacienţi contagiaţi, asigurându-le acestora tratamente corecte. În acest fel există şi posibilitatea de a limita răspândirea bolii atât în exteriorul spitalului, cât şi în interiorul lui în diferite sectoare.
Printre altele, diagnosticarea prin intermdiul ecografului nu comportă un efort (fizic şi logistic) spre deosebire de testarea clasică. Studiul de fapt a fost condus în mare parte folosind ecografe portabile care pot fi legate la un smartphone, cu rezultate mai mult decât acceptabile. O modalitate operativă care ar putea fi repetată peste tot unde e cazul, relatează Qui Finanza.