UE vrea să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina înainte de încheierea președinției belgiene

UE vrea să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina înainte de încheierea președinției belgiene Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Statele membre ale Uniunii Europene fac apel la Belgia, care prezidează Consiliul UE, să depună toate eforturile pentru a începe din nou negocierile de aderare cu Ucraina în această lună, informează agenția oficială Belga, preluată de Le Libre Belgique.

Undă verde pentru negocierile de aderare

În luna decembrie a anului trecut, șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au dat undă verde deschiderii negocierilor cu Ucraina, precum și cu Moldova, odată ce recomandările Comisiei Europene au fost implementate. Executivul european consideră acum că au fost îndeplinite condițiile.

"Considerăm că Uniunea Europeană ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina la sfârșitul lunii iunie", a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în marja participării la o conferință la Berlin, pe tema redresării Ucrainei. La conferință era prezent și premierului belgian în funcție, Alexander De Croo.

Ursula von der Leyen a subliniat că Ucraina a făcut pașii finali așteptați de la ea pentru a putea deschide negocierile de aderare la UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul se află în mâinile statelor membre, sugerase deja Comisia, săptămâna trecută.

Statele UE au încercat să ajungă la un acord

În cadrul Consiliului UE, unde se întâlnesc statele membre, se depun toate eforturile pentru convocarea unei conferințe interguvernamentale (CIG), care ar trebui să marcheze începutul mai multor ani de negocieri cu Ucraina. Ordinea de zi ar permite organizarea unei CIG pe marginea unui consiliu "Afaceri generale" pe 25 iunie la Luxemburg. Înainte de aceasta, trebuie stabilit un cadru de negociere, precum și o declarație politică asupra discuțiilor care vor urma. Ambasadorii statelor membre UE au încercat deja de mai multe ori să ajungă la un acord, dar nu au reușit până acum.

Ungaria, în special, cere garanții privind drepturile minorității maghiare din Ucraina.

Şi tocmai Ungariei trebuie să-i predea Belgia președinția Ungariei pe 1 iulie.

Există riscul ca țara lui Viktor Orban să nu dorească să organizeze ea însăși o conferință interguvernamentală.

Viktor Orban a blocat un ajutor pentru Ucraina

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Presiune enormă asupra Belgiei pentru demararea negocierilor de aderare

"Statele membre fac o presiune enormă asupra Belgiei pentru a începe CIG luna aceasta", vorbește un diplomat despre negocierile de aderare.

"Începutul discuțiilor este important pentru reformele interne ale Ucrainei, care măcar vor putea fi demarate atunci. Poate că Ungaria nu va lua inițiativa, dar în timpul președinției poloneze a UE, care începe pe 1 ianuarie 2025, firul poate fi reluat."

Marți, la Berlin, Ursula von der Leyen a anunțat că o sumă suplimentară de 1,9 miliarde de euro va fi pusă la dispoziția Ucrainei până la sfârșitul lunii iunie, ca parte a programului european de sprijin de 50 de miliarde. Până acum, 6 miliarde de euro din această facilitate au fost eliberate pentru a sprijini Kievul în reconstrucția și redresarea economică a țării.

Von der Leyen a mai spus că au fost mobilizate 1,4 miliarde de euro în garanții și alte forme de finanțare pentru a convinge sectorul privat să investească în Ucraina. (Traducerea-Rador)