UE vrea să impună vize americanilor, pentru că SUA îi discriminează cetățenii

UE vrea să impună vize americanilor, pentru că SUA îi discriminează cetățenii

O dispută mai veche între Bruxelles și Washington, pe tema vizelor de călătorie, va fi repusă pe masa negocierilor, pentru că SUA refuză, în continuare, să scutească de vize România, Polonia, Croația și Cipru

Comisarii europeni urmau să discute, aseară, ce măsuri trebuie luate împotriva Statelor Unite, dacă Washingtonul continuă să ignore cererea UE de a fi introduse toate țările membre în Programul Visa Waiver.

Discuția are loc cu o săptămână înainte de vizita lui Barack Obama în Marea Britanie și Germania

Conform publicației Financial Times, oficialii implicați în negocierile care trenează de un deceniu speră că un duel diplomatic complicat ar putea fi evitat, întrun moment în care relațiile dintre UE și SUA sunt deja tensionate pe probleme precum acordul de liber-schimb, comerț, taxe și politica față de China.

Ne puteți urmări și pe Google News

30 de țări europene, în Programul Visa Waiver

Majoritatea cetățenilor UE pot călători în SUA fără viză, dar cei din centrul și estul Europei (românii, bulgarii, polonezii, croații și ciprioții) au nevoie de vize de intrare turistice sau de afaceri.

Aceste state fac presiuni la Bruxelles, pentru a se lua măsuri, dacă SUA nu tratează în mod egal toți cetățenii țărilor membre UE. În 2014, s-au acordat Statelor Unite doi ani pentru a-și schimba procedurile. Programul Visa Waiver este folosit, în total, de 30 de țări europene.

Impact economic și politic

Un purtător de cuvânt al CE a spus că este momentul ca toți comisarii să discute pe această temă. „Vor discuta despre impactul economic, cel politic și cel asupra relațiilor externe cu aceste țări. Și vor discuta următorii pași posibili”, a spus el.

Guvernele țărilor UE și Parlamentul European ar urma să se pronunțe asupra suspendării programului Visa Waiver.

Oficialii americani insistă, însă, că România, de pildă, nu îndeplinește criteriile pentru a fi inclusă în program, având în vedere rata respingerii solicitărilor de viză.

Pe de altă parte, situația s-a complicat, pentru că SUA cer ca toți vizitatorii care au fost în Irak, Iran, Sudan sau Siria să fie obligați să ceară viză, ceea ce a nemulțumit Bruxelles-ul.

Canada ar putea fi atrasă în această dispută, pentru că guvernul a decis că cetățenii români și bulgari au, în continuare, nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul său.