Marea Britanie, Irlanda şi Malta practică TVA zero pentru produsele de bază, aproape toate alimentele fiind incluse în această categorie.
Taxa pe valoare adăugată pentru produsele alimentare „de bază“ se situează în medie la 9,2% în statele membre ale Uniunii Europene, mult sub nivelul de 19% practicat în prezent în România. La ei, aproape toate produsele alimentare sunt considerate indispensabile şi taxate ca atare. La noi, doar pâinea, laptele, carnea, zahă- rul şi uleiurile vegetale sunt „de bază“.
Adoptarea, miercuri, în Senat, a propunerii legislative privind reducerea TVA la 5% pentru produsele „de bază“ redeschide atât dezbaterea asupra conţinutului acestei liste, cât şi asupra nivelului taxei. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta este prevăzut TVA zero pentru majoritatea alimentelor. Un TVA mai mare este aplicat alimentelor consumate în restaurant. Cine ia masa în afara restaurantului, plăteşte însă TVA zero.
Italia şi Spania au TVA de 4%, Franţa - 5,5%, Germania - 7%. Doar statele nordice şi cele din Europa Centrală şi de Est au taxe mai mari la alimente: 25% e maximum în Europa şi se înregistrează în Danemarca, 20% - în Ungaria şi Bulgaria, 19% - în Slovacia.
NUTRIŢIONIŞTI Lista produselor de bază este incompletă
Fructele şi legumele ar trebui incluse şi ele pe lista produselor de bază propuse, pentru a încuraja consumul alimentelor sănătoase, susţin specialiştii în nutriţie. În plus, aceştia apreciază că lista produselor de bază nu ar trebui stabilită ţinând cont de cât de des sunt consumate anumite alimente în rândul populaţiei, aşa cum se face acum, ci cât de sănătoase sunt acestea. De exemplu, ar trebui să se facă diferenţa între pâinea neagră, care este mai sănătoasă şi pentru care ar trebui redusă TVA. În schimb, nu este indicat să se încurajeze consumul de pâine albă. „Produsele de bază sunt stabilite în funcţie de ponderea lor în consumul populaţiei. Românii consumă, într-adevăr, pâine, lapte şi carne în cantităţi mari. Însă nu toate acestea sunt de calitate şi afectează sănătatea. Dacă ajungem să ne coste mai puţin menţinerea sănătăţii, atunci se vor strânge mai mulţi bani la buget“, sugerează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Contactat de EVZ, iniţiatorul proiectului de lege, PSD-istul Ilie Sârbu, a declarat că produsele considerate „indispensabile“ de legea care a trecut de Senat au fost stabilite în funcţie de înţelegerea comună privind termenul. „Am ales aceste cinci produse pentru că la ele se face referire de obicei ca produse de bază“, a precizat Sârbu. (Ionela Croitorescu)