UE trebuie să înceapă discuţia cu privire la certificatul de vaccinare, spune premierul grec

UE trebuie să înceapă discuţia cu privire la certificatul de vaccinare, spune premierul grec

Necesitatea ca Uniunea Europeană să înceapă de pe acum discuţia despre certificatul de vaccinare, fără însă ca acesta să fie o condiţie obligatorie pentru a călători

UE trebuie să înceapă discuţia cu privire la certificatul de vaccinare, spune premierul grec. Necesitatea ca Uniunea Europeană să înceapă de pe acum discuţia despre certificatul de vaccinare, fără însă ca acesta să fie o condiţie obligatorie pentru a călători, a fost subliniată de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vorbind la conferinţa Europe 2021, desfăşurată online.

"Certificatul de vaccinare va elimina necesitatea unui test pe perioada deplasărilor" a spus premierul grec în cadrul intervenţiei sale, explicând: "Voi preciza din nou: toţi vor putea călători, pur şi simplu se va oferi o facilitate celor vaccinaţi. Sunt de acord că nu este acum momentul să luăm o decizie, dar acum trebuie să înceapă discuţia".

Certificatul de vaccinare este de neevitat?

El a mai spus că în mod inevitabil, vor exista acorduri cu privire la un certificat de vaccinare acceptat la nivel bilateral.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa acordurilor încheiate de Uniunea Europeană pentru achiziţionarea de vaccinuri, Mitsotakis a spus că "ce a fost, a fost", "acum trebuie să privim spre viitor şi să ne asigurăm că nu vor exista noi întârzieri la următoarele livrări de doze de vaccin".

"Companiile farmaceutice trebuie să respecte contractele, pe care le-au semnat cu Uniunea Europeană. Este important ca vaccinurile să vină", a continuat Mitsotakis, adăugând: "De exemplu, va trebui să avem doze suficiente din vaccinul Johnson & Johnson. Este important întrucât este vorba de o singură doză, poate fi depozitat mai uşor şi este posibil ca vaccinarea să aibă loc chiar şi în farmacii. Trebuie să fim pregătiţi să accelerăm procesul de vaccinare".

Grecia trebuie să rezolve divergențele cu Turcia

Referindu-se apoi la relaţiile dintre Grecia şi Turcia, premierul grec a precizat că "Grecia încearcă să rezolve singura divergenţă pe care o are cu Turcia, şi anume delimitarea zonelor maritime" dintre cele două ţări. "Însă nu sunt naiv, vreau să văd consecvenţă din partea Turciei. În linii generale, Consiliul European a mers în direcţia corectă, nu vă ascund că uneori aş dori o susţinere mai mare. Ameninţarea cu sancţiuni împotriva Turciei trebuie să fie credibilă, altfel nu va funcţiona. Uniunea Europeană trebuie să devină mai puternică din punct de vedere geopolitic". 

 

Traducerea: Carolina Ciulu