UE şi NATO sunt în pericol! Budapesta, un centru de informaţii rusesc? Reacţia Washingtonului
- Lucian Ionescu
- 7 septembrie 2019, 19:15
Ignorând controversele diplomatice, Banca Internaţională de Investiţii (BII) a anunţat, sâmbătă, că îşi va finaliza reforma complexă prin relocarea la Budapesta, Ungaria.
În urmă cu o săptămână, Banca de dezvoltare susţinută de Moscova a anunţat că în septembrie va organiza prima întâlnire a consiliului de guvernatori după mutarea în Uniunea Europeană, semnalând startul operaţiunilor la noua sa bază.
Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban a afirmat, în acest context, că doreşte găzduirea BII care va extinde orizonturile economice ale ţării şi va promova Budapesta drept un centru financiar pentru Europa Centrală şi de Est (ECE).
Cu toate acestea, criticii susţin că banca este un front pentru o operaţiune a serviciilor de informaţii ruseşti care ameninţă UE şi NATO.
Înviată de preşedintele rus Vladimir Putin din cenuşa băncii societice de dezvoltare Comecon, BII se mândreşte cu nouă state drept membre. Cinci dintre ele – Ungaria, Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia – sunt foste state comuniste acum în UE şi NATO.
Printre ţările care au aderat la BII sunt Cuba, Mongolia şi Vietnam. BII insistă că nu este rusească, în ciuda faptului că Moscova controlează o participaţie de 47% în bancă. Ungaria deţine 12,87%.
Purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar Zoltan Kovacs, a afirmat că BII va fi „prima şi singura bancă de dezvoltare multilaterală cu sediul în ECE.
Potrivit lui Kovacs, Banca va oferi companiilor ungare acces la piaţa internaţională şi finanţare semnificativă. Criticii argumentează, însă, că aceşti bani vor merge în mod exclusiv către o reţea de oligarhi pe care Orban i-a însărcinat să controleze anumite sectoare economice şi să beneficieze de volume uriaşe de fonduri europene care intră în Ungaria.
Jucând la două capete Cu un bilanţ estimat la numai 1,3 miliarde de euro, „banca supranaţională” nu se află nici măcar printre cele mai mari 10 bănci din Ungaria, dar personalul se va ridica la 100 de angajaţi. Acest lucru a stârnit îngrijorări că Budapesta nu îşi va deschide uşa doar pentru bancheri.
„Este mai probabil că va face Budapesta un centru de informaţii rusesc, decât un centru financiar”, a declarat Andras Biro-Nagy, de la Policy Solutions.
CEO-ul BII Nikolai Kosov care este un confident al lui Putin, stârneşte alte îngrijorări. Părinţii lui au fost ambii ofiţeri KGB în Ungaria, în timp ce sovieticii înăbuşeau revoluţia din 1956 din Ungaria.
Nikolai Kosov este membru în Parlamentul European (PE) din partea partidului de opoziţie Demokratikus Koalicio, care face parte din subcomisia de securitate şi apărare a PE.
Autorităţile ungare nu vor avea niciun drept să supravegheze activităţile băncii.
„Este prostesc să crezi că serviciile de securitate ungare au abilitatea de a le controla pe cele ruseşti în vreun fel”, a declarat parlamentarul independent Akos Hadhazy.
Astfel, persistă îngrijorările că sosirea BII este doar ultimul pas în întoarcerea lui Orban către est. Prim-ministrul ungar este văzut drept cel mai apropiat lider UE de Putin, cu care împărtăşeşte o înclinaţie pentru ceea ce Orban a descris „democraţie iliberală”.
„În loc să apere Ungaria de interferenţa rusească malignă, Orban pare să o salute”, arată un raport al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA.
Secretarul de stat Mike Pompeo l-a avertizat pe ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto asupra BII, într-o vizită recentă, a menţionat Daniel Berg, un membru al partidului ungar de opoziţie Momentum. Washingtonul ar fi blocat deja planurile BII de a se muta vizavi de ambasada americană la Budapesta, potrivit jurnalul.antena3.ro