„Trebuie să fim capabili să răspundem la ameninţări iminente sau să reacţionăm rapid la o situaţie de criză, de exemplu o misiune de salvare şi evacuare sau o operaţiune de stabilizare într-un mediu ostil”, prevede un document confidențial de 28 de pagini, denumit „Busola strategică”. Informațiile dezvăluie că Uniunea Europeană vrea să-și extindă forța militară comună cu până la 5.000 de militari în următorii patru ani de zile.
Uniunea Europeană ar trebui să dețină capacitatea de a se desfășura atât pe cale terestră, cât și pe cale maritimă și aeriană. Componentele în cauză trebuie să poată fi schimbate în permanență, în funcție de criză, arată documentul citat, consultat de Reuters. Astfel, până în anul 2025, Uniunea Europeană vrea să-și dezvolte forța militară comună cu până la 2.500 de soldați astfel încât să nu mai aibă nevoie de intervenția Statelor Unite ale Americii în cazul unei operațiuni.
UE își extinde forța militară
Miniștrii de Externe și ai Apărării statelor membre ale Uniunii Europene continuă marți, 16 noiembrie, dezbaterile pe această temă la Bruxelles, începute luni seară. Cu toate că nu toate statele membre trebuie să participe la proiectul strategic în cauză, materializarea acestuia necesită un consens al liderilor europeni.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a transmis că își dorește ca statele UE să se angajeze să „furnizeze active asociate şi factori strategici necesari”. „Avem nevoie de mai multă rapiditate, soliditate şi flexibilitate pentru a ne îndeplini întreaga gamă de sarcini militare de gestionare a crizelor”, se arată în proiectul „Busola strategică”.
Documentul de 28 de pagini este, practic, cel mai apropiat echivalent al Conceptului strategic NATO, ce stabilește obiectivele alianței.
Primul pas concret după 20 de ani
În urmă cu douăzeci de ani, liderii de la Bruxelles au căzut de acord pentru întâia oară să dezvolte o forță militară proprie de circa 50.000-60.000 de militari, însă proiectul „Busola strategică”, propus de șeful diplomației europene este cel mai concret pas în acest sens.
Începând cu anul 2007, Uniunea Europeană și-a asigurat grupuri de câte 1.500 de soldați, însă acestea nu au acționat niciodată în operațiuni, în ciuda eforturilor de a le disloca în Ciad și Libia. Distribuirea militarilor în grupuri mai mici, însă, i-ar face pe aceștia mai flexibili, trupele fiind astfel mai dislocabile, potrivit proiectului strategic.
„Folosirea modulelor ne va oferi o mai mare flexibilitate pentru a ne adapta forţa la natura crizei... Acest lucru este esenţial dacă dorim să depăşim obstacolele cu care ne-am confruntat în trecut”, se arată în proiectul „Busola strategică”.